Co je u nás nového?

S pomalu končící první polovinou roku 2017 jsme se s Vámi chtěli podělit o to, co se děje u nás v AROMCE BRNO, s.r.o.

Blíží se okurková sezóna

Brzy nám začne konzervárenská, tzv. okurková, sezóna, a proto bychom Vám chtěli připomenout, že v naší nabídce naleznete dvě základní zeleninová aromata, a sice konzervárenské aroma č.I na okurky a konzervárenské aroma č. III na zeleninu a také už stabilně zakotvenou novinku v našem sortimentu – aroma chilli, vhodné také ke konzervování anebo k ochucení nálevů nebo tam, kde chcete docílit vyšší pikantnosti vašich výrobků.

Nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na nálev na okurky macerát na přípravu nálevu pro drobné pěstitele, který je k dispozici celoročně.

A i přesto, že nás všechny opět potrápily jarní mrazíky, doufáme, že letošní okurková sezóna bude stejně úspěšná jako ta předešlá.

Prodej octa i pro drobné odběratele

V neposlední řadě bychom rádi upozornili, že od dubna jsme opět rozjeli prodej kvasného 8% octa v malospotřebi­telských obalech (Ocet 8% v litrových lahvích) a pro všechny zájemce. Blíže se dočtete v sekci ocet. I nadále dodáváme ocet i velkoobchodním odběratelům.

Základní informace o společnosti ke stažení

Již začátku letošního roku jsme pro Vás připravili krátkou prezentaci naší společnosti, kterou si můžete prohlédnout na našich stránkách. Chtěli jsme všem našim zákazníkům, odběratelům i dodavatelům představit AROMKU v jednoduché podobě.

Legislativa okolo našich produktů

Rádi bychom naše zákazníky trochu zorientovali v právní legislativě týkající se našich produktů. Základní nařízení, které se týká aromatických látek je nařízení EU 1334/2008, a pro karamel je to pak nařízení EU 231/2012. Samozřejmě je nutné dodržovat celou řadu souvisejících nařízení jako např. Nařízení o přídatných látkách, Nařízení o označování a řadu jiných.

Když to vezmeme jednoduchou formou, pak:

Aroma – je aromatický přípravek, který se přidává do výrobků za účelem zvýšení chuti a vůně daného produktu

Lze rozlišit:

  • Přírodní aroma – tzn. aroma, které obsahuje pouze přírodní složky
  • Aroma – aroma, které může obsahovat i látky, které nemají přírodní původ

Specifickou skupinou jsou pak konkrétní aromata, např. přírodní jahodové aroma, které musí obsahovat min.95% jahodové složky.

Námi nabízené aromata můžeme rozdělit pouze do dvou skupin, a sice přírodní aroma, těch máme v sortimentu většinu, ale protože občas nejde pro výrobu některých aromat použít přírodní složky a s ohledem na prodejní cenu, nabízíme i kategorii aroma.

Co se týče sypkých výrobků, tak tam je nutné rozlišovat mezi kořením a aromatem. Aroma je totiž složka, která pokud se použije do vašeho výrobku, docílíte dané vůně a chuti, bez ohledu na složení vašeho produktu.

Naopak směs koření, např.na kečup, je nutné použít tam, kde chcete pouze zvýraznit chuť produktu, ale ten musí obsahovat požadované suroviny, např. rajčata, rajčatový protlak a podobně.

Karamel – je látka svou charakteristikou patřící do skupiny barviv, nelze ji použít jako sladidlo, i když má cukerný základ a ani jako ochucující látka. Takže námi nabízené karamely slouží jako barviva pro celou řadu výrobků – lihovin (tuzemák, fernet), octa, piva, masných výrobků, potravinářských výrobků.

ISO normy

A protože v roce 2015 proběhla výrazná revize ISO norem, jejíchž jsme držitelem, tak se v současné době připravujeme na audit, který nám přinese certifikáty pro ISO NORMY 9001:2015 a ISO 14001:2015 tak, abychom našim zákazníkům mohli nabídnout ještě větší kvalitu našich produktů a větší záruku dosažení shody požadavku.

Přejeme Vám všem krásné jarní dny a slunné letní dny.