Cukrářská barviva - jak je správně používat?

Cukrářská barviva jsou barviva, která se používají přímo do potravin nebo na jejich povrch ke zvýraznění barvy. V potravinářském průmyslu je barva produktů důležitá, protože spotřebitel nakupuje v první řadě vždy podle vzhledu výrobku, až poté sleduje cenu a kvalitu. Na barvu se zaměřují hlavně děti, proto se spousta cukrovinek přibarvuje, zejména barvivy umělými.

Základní rozdělení barviv je na přírodní a umělá. Dále potom barviva, která najdou využití v cukrářském průmyslu, rozdělujeme na prášková, tekutá a gelová.

Tekutá barviva

Tekuté potravinářské barvivo je vyrobeno ze syntetických barviv na vodní bázi nebo na bázi lihu. Díky vodní bázi jsou tato barviva velmi "tekutá" a mají poměrně nízkou koncentraci. Při používání tekutých potravinářských barviv lze docílit pastelovější barvy.

Použití tekutých potravinářských barviv je nejčastěji do polev, na velikonoční vajíčka, hustá těsta (např. těsto na cukroví) a krémy. Další výhodou tekutých potravinářských barviv je jejich dostupnost. Lze je snadno najít v obchodech s potravinami. Tekutá cukrářská barviva jsou levná.

Prášková barviva

Práškové barvivo nevysychá jako ostatní potravinářská barviva a má extrémně dlouhou trvanlivost.

Existuje mnoho způsobů, práškové barvy použít, a to např. přidáním špetky prášku do suché směsi nebo prášek zkombinujete s několika kapkami čirého alkoholu. Můžete ho také naprášit přímo na potraviny a vytvořit tak jemný povrch. Práškové barvivo je nejlepší použít v receptech, které jsou citlivé na jakoukoli přidanou tekutinu, jako je čokoláda nebo makronky.

Gelová barviva

Gelové potravinářské barvivo je vyrobeno ze syntetického barviva s vodou na bázi kukuřičného sirupu nebo glycerinu. Kukuřičný sirup a/nebo glycerin mu dodávají velmi viskózní texturu. Proto je tato forma potravinářského barviva velmi koncentrovaná a není tak „tekutá“ jako tekutá potravinářská barviva.

Z tohoto důvodu je gelové potravinářské barvivo dobré použít, když chcete velmi živé barvy. Znamená to také, že barviva spotřebujete méně. Jeho použití je také vhodné v případě, kdy nechcete přidávat tekutinu do čehokoli, co barvíte.

Gelové potravinářské barvivo se skvěle hodí do polev a krémů pro získání zářivé barvy zákusků. Není dobré ho používat do těsta na sušenky, protože je tak koncentrované, že se těžko mísí.

Cukrářské barvy

Existují typy barev, kterými se různými technikami barví cukrářské výrobky. Jsou to například barvy do čokolády, barvy ve spreji nebo prachové či metalické barvy. Zvláštními druhy barviv jsou běloby, které slouží k bělení krémů, modelovacích a potahovacích hmot.

Aromka Brno nabízí tekutá cukrářská barviva na bázi lihu, a to hned ve šesti barvách červená jahodová a malinová, modrá, zelená, oranžová a žlutá. Lze je zakoupit v balení 10 ml lahvičky.