Perkarbonát sodný na úklid

Perkarbonát sodný  je velmi oblíbený ekologický pomocník především při praní, event. bělení prádla, ale také pro úklid. Jedná se o molekulární sloučeninu sody a peroxidu.perkarbonat-1kg Nazývá se také peruhličitan sodný nebo peroxouhličitan sodný, poměrně často se můžete setkat  s názvem PUER, ale také s chybně uvedeným názvem prekarbonát sodný. Spolu s jedlou sodou bikarbona a bílým octem tvoří „svatou“ trojici prostředků pro ekologický úklid.

Perkarbonát je šetrný k přírodě, během praní se rozkládá na sodu a peroxid, který způsobuje bělení.   Neobsahuje chlor a je biologicky odbouratelný. Je bezpečný, účinný a za dobrou cenu. Je vhodný i pro citlivou nebo alergickou pokožku. 

Perkarbonát sodný je nejčastěji používán pro svou superschopnost bělení, je velmi oblíbený i jako bělidlo na záclony. Bílé prádlo udrží krásně bílé bez šedého nádechu, ale nemusíte se bát ani použití na barevné prádlo, jen snižte dávku cca na půlku. Hravě si poradí i se skvrnami např. od kávy, černého čaje, vína, čokolády, trávy i krve, ideální je i na praní dětských plen.

Jedinou drobnou „nevýhodou“ je, že se jeho účinek aktivuje až při teplotě nad 60 °C, což by některému typu prádla mohlo vadit. Vyřešíte to přidáním aktivátoru TAED, který podporuje uvolnění peroxidu při nižší teplotě.

Perkarbonát sodný – dávkování:
Praní: na bílé prádlo 2 - 3 lžíce do zásobníku s pracím prostředkem, na barevné postačí 1 lžíce.
Silněji znečištěné prádlo: 1-2 lžíce perkarbonátu zalijte teplou vodou a prádlo nechte namočené několik hodin nebo přes noc, podle odolnosti skvrn.


Perkarbonát sodný má univerzální použití i při úklidu, hodí se na umývání dřezů, van, umyvadel nebo na bělení spár, ale i na dezinfekci toalety a různých povrchů. 

Úklid: 1-2 lžíce zalijte horkou vodou a nechte chvíli působit. Poté opláchněte vodou a osušte čištěný povrch.
 
Další použití perkarbonátu sodného:
  • Čištění a dezinfekce toalety:  použijte 1 – 2 lžíce perkarbonátu na litr horké vody. Směs nalijte do mísy, nechte 15 minut působit, poté spláchněte.
  • Skvrny na nádobí: trochou perkarbonátu s horkou vodou hravě zatočíte i s nevzhlednými tmavými skvrnami od kávy nebo čaje v termoskách, dětských hrnečkách apod. 
  • Desinfekce krájecích prkének a jiného nádobí: 2 lžíce perkarbonátu rozpusťte v 1 l horké vody, nádobí ponořte a nechte chvíli působit. Pak stačí opláchnout vodou a osušit.
  • Připáleniny: perkarbonát je skvělý i na připálené hrnce. Do litru vody nasypejte 2 lžíce perkarbonátu, přiveďte k varu, nechte chvilku povařit a hrnec odstavte.  Po pár minutách, u většího připálení i hodinách, setřete houbičkou, opláchněte a je hotovo. Pro silnější účinek smíchejte perkarbonát místo s vodou s bílým octem. Pokud chcete získat lesk, přidejte při oplachování do vody kyselinu citronovou.
  • Ucpaný odpad: do odtoku nasypejte 1 – 2 lžíce perkarbonátu, přidejte 2 dcl bílého octa, ideálně teplého, nechte min. 20 minut působit a spláchněte horkou vodou.
Náš tip: DYI prášek do myčky
Ekologický, levný a účinný prášek do myčky si vyrobíte raz dva. Do zásobníku myčky nasypejte 1 lžičku perkarbonátu a 1 lžičku kyseliny citronové, toť vše. Teď už jen zapnout myčku.
 

Kde koupit perkarbonát sodný? Z pohodlí domova na našem e-shopu www.aromka.cz/perkarbonat-sodny/ v kilovém nebo dvoukilovém balení. Nepřehlédněte i další účinné prostředky pro váš snadný ekologický úklíd v naší nabídce.