Peroxid na úklid

Technický peroxid vodíku je čirá tekutina, která se skládá z vodíku a kyslíku. Díky tomu je jeho použití ekologicky šetrné. Můžete ho znát také pod označením kysličník. Že je skvělý na dezinfekci drobných ran ví asi každý, víte ale, že je skvělým pomocníkem také při úklidu? Hravě zatočí se skvrnami i bakteriemi, v domácnosti má univerzální využití.

Osvědčené tipy na využití peroxidu vodíku:peroxid-vodiku-1l
  • vybělí spáry v koupelně i v kuchyni
  • odstraní skvrny na koberci i z oblečení
  • pro dokonale bílé prádlo
  • pro bezpečnou dezinfekci (dětské hračky, houbičky na nádobí ad.)
  • odstraní zápach z lednice
  • odstraní plíseň na zdi
Jak použít peroxid vodíku na úklid

Peroxid můžete používat pravidelně při běžném úklidu. Hodí se k čištění dřezů a spotřebičů. Bez obav ho můžete použít i  pro vyčištění misek na jídlo domácích mazlíčků, vyčistí sauny, vířivky a sprchové kouty, wc, dokáže odstranit i vodní řasy z bazénu.

Houbičky na nádobí a krájecí prkénka jsou rájem pro bakterie, můžete je snadno vydezinfikovat pomocí peroxidu. Houbičky ponořte do roztoku vody a peroxidu vodíku 1 : 1, nechte 10 minut působit. Zbytek nalijte do lahve s rozprašovačem a postříkejte dřevěná a plastová prkénka, nechte působit, poté důkladně opláchněte.

Stejně jako houbičky můžete dezinfikovat i zubní kartáček.

Peroxidem krásně vyčistíte a zároveň vydezinfikujete i lednici. Roztok peroxidu vodíku nastříkejte na vnitřní plochy, nechte působit alespoň pět minut a potom povrch pečlivě otřete hadříkem namočeným v čisté vodě a osušte.

Máte šmouhy na zrcadle? Aplikujte neředěný peroxid vodíku rozprašovačem a vyleštěte hadříkem z mikrovlákna.

Síla peroxidu s jedlou sodou

Pro zesílení bělícího účinku smíchejte peroxid s jedlou sodou, touto směsí vybělíte spáry v koupelně i v kuchyni. Vzniklou pastu naneste na spáry, nechte 10 minut působit, vydrhněte kartáčkem a setřete pomocí vlhkého hadříku. Stejný postup můžete použít na připálené povrchy.

Trápí vás skvrny na oblečení nebo žluté skvrny od potu? Smíchejte peroxid vodíku, jedlou sodu a vodu v poměru 1 : 1 : 1. Kartáčkem směs zapracujte na skvrny a nechte působit alespoň 30 minut. Znovu použijte kartáček, pak prádlo důkladně vymáchejte a vyperte obvyklým způsobem. Poradí i se skvrnami od krve.

Nejen se záclonami si peroxid snadno poradí. Pro bělejší prádlo přilijte hrnek peroxidu k běžnému pracímu programu. Pro svěží a bělostné záclony je při praní namočte do většího kýble nebo do vany se 2 hrnky peroxidu vodíku a nechte působit zhruba 1 hodinu, poté záclony vyperte obvyklým způsobem. 

Peroxid na plíseň na zdi

Plíseň na zdi je nejen velmi nevzhledná, ale může způsobit i zdravotní potíže. Proto je dobré se jí rychle zbavit. Peroxid vodíku je silným oxidačním činidlem, díky tomu je schopný přerušit buněčné stěny plísní a zničit je. Peroxid vodíku aplikujte na postiženou zeď pomocí rozprašovače. Nechte působit minimálně 10 minut, pak štětcem nebo houbou odstraňte plíseň a zbytky peroxidu. 

Při práci s peroxidem vodíku vždy používejte ochranné rukavice a brýle, aby nedošlo k případnému podráždění kůže nebo očí. Peroxid vodíku skladujte mimo přímé sluneční světlo, do 25 °C.

V prodeji najdete nejčastěji peroxid vodíku s 3% koncentrací. Aromka Brno nabízí peroxid vodíku s koncentrací 5 %, což zajistí účinnější působení a zároveň stejnou bezpečnost a ekologickou šetrnost.