Sladový výtažek Jantarový český tekutý

Kód: 50599
277,76 Kč / ks 248 Kč bez DPH
Skladem (4 ks)

Sladový výtažek je hustý sladový sirup, který vzniká vařením sladu a vody a odpařením vody na obsah max. 20 %. Jedná se o polotovar určený k domácímu vaření piva. Doporučuje se k přípravě bitterů a polotmavých piv.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Sladový výtažek je hustý sladový sirup, který vzniká vařením sladu a vody a odpařením vody na obsah max. 20 %. Jedná se o polotovar určený k domácímu vaření piva. Díky tomuto výtažku začíná proces domácí výroby piva až fází chmelovaru, odpadá tedy proces vaření sladiny.

Výtažek má zlatohnědou barvu, medovou konzistenci, sladovou vůni, má sladkou chuť. Výrobek není pasterovaný.

Doporučuje se k přípravě bitterů a polotmavých piv.

Obsahuje lepek.

Skladování: Výrobek musí být skladován při teplotě od 2 °C do max. 18 °C, v suchu - max. relat. vlhkosti do 60 %, bez působení přímého slunečního záření a cizích pachů. Pokud výtažek není po otevření balení spotřebován okamžitě, je nutné jej skladovat v chladničce (1 - 5°C) a k opakovanému odebírání výtažku použít vždy čistou a suchou naběračku.

Balení:

*dóza 1000 ml - obsah 1,7 kg

Barva: 35 - 50 EBC*

Složení:  ječný slad plzeňský, voda

*Co je EBC? Neboli European Brewery Convention = standard, který určuje barvu piva podle přesně stanovených měřítek. Čím vyšší číslo EBC, tím tmavší pivo. Začíná to od nuly, což je prakticky voda, a pokračuje až k nejtmavším a černým pivům.

Země původu: Česká republika

 

Návod na vaření piva ze sladového výtažku

Obsah dózy rozmíchejte v dostatečném množství vody, přiveďte k varu a proveďte chmelovar. Při chmelovaru se postupně přidává dávka chmele, nejčastěji ve třech dávkách. První část (asi  30 % chmele) se dávkuje na začátku varu, druhou část (50 %) asi po 40 minutách varu a poslední část chmele asi 5 minut před koncem. Po skončení varu celý obsah co nejrychleji zchlaďte na 13 - 15 °C. Zchlazenou mladinu velice opatrně přeceďte a zřeďte vodou na požadované množství. Při dosažení optimální teploty přidejte kvasnice.

Platí, že pro pro spodní kvašení je optimální teplota kvašení 13 °C a pro svrchní kvašení je pak optimální teplota 18 - 20 °C, doba kvašení se pohybuje od 6 do 12 dnů. 

Proces kvašení má několik fází - nejprve se povrch pokrývá bílou pěnou (bílé kroužky), které postupně hnědnou, dochází k vynášení vlivem CO2 hořkých látek na povrch. Na konci kvašení je tato vrstva cca 2mm, je potřeba ji odebrat, nesmí se dostat do piva.

Po kvašení ihned stočíme produkt do lahví. Při teplotě 13 °C při spodním kvašení a při teplotě 18 - 20 °C při svrchním kvašení nechejte proběhnout druhotnou fermentaci (kvašení) cca 5 dnů. Poté uložte k ležení do tmavé chladné místnosti. Teplota by neměla přesáhnout 15 °C, doba zrání je nejméně 14 dnů.

 

Požadovaná stupňovitost                                             celkový objem přidané vody

10° pivo, min. 2,8 % alkoholu                                         11 litrů

11° pivo, min. 3,0 % alkoholu                                         10 litrů

12° pivo, min. 4,2 % alkoholu                                           9 litrů

Doplňkové parametry

Kategorie: Ostatní
Hmotnost: 1.72 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola