Zahajujeme on-line prodej našich výrobků. Spustili jsme veřejný testovací provoz eshopu. Je možno objednávat. Více...

Historie výroby od roku 1829

Aromka Brno vyrábí aromatické látky již od roku 1829. Tradiční receptury se u stěžejních výrobků nemění po dlouhá léta

Navazujeme na dlouholetou tradici továrny založené roku 1829 Mojžíšem Horowitzem v Rousínově u Vyškova, která se zabývala pěstováním a velkoobchodem různých semen, hlavně fenyklu, kmínu, anýzu a koriandru. Brzy na to byla zavedena výroba semenných silic parní destilací.

Nálevy na Znojemské okurky s dlouholetou tradicíOkolo roku 1860 se stává společníkem firmy pan Alois Witrofský a firma rozšiřuje výrobu o lihovinové tresti. V 70 letech byla potravinářská výroba přestěhována do Brna, kde dochází k dalšímu rozšiřování, zejména o rumové aroma, které se stává v té době unikátem. V r. 1890 bylo přistoupeno k výrobě cukrových kulérů. Bylo zdokonaleno výrobní zařízení a použity nové technologické postupy, takže firma se postupně stává důležitým a známým dodavatelem vonných a chuťových látek, aromat a kulérů, a to jak pro tuzemsko, tak i pro zahraničí.

Po první světové válce firma rozvíjí svůj výrobní program o další druhy vonných a chuťových látek.

V poválečném období je závod znárodněn, od roku 1948 se stává základním závodem národního podniku Aromka Brno. V roce 1951 je závod převeden do národního podniku Moravské lihovary a v r. 1960 je začleněn do národního podniku Jihomoravská Fruta. Výroba se v těchto letech rozšířila o výrobu citrusových koncentrátů, kořeninových výtažků, saromexů a octa.

Po rozdělení Fruty vzniká samostatný státní podnik Aromka Brno, který byl od 1.1.1994 převeden na akciovou společnost Aromka Brno, a.s. a následně privatizován ve druhé vlně kupónové privatizace. V té době byly vyráběny vedle již zmiňovaných výrobků i alkoholické nápoje – značkové a konzumní lihoviny a ovocná vína.

Za roky 1994 a 1995 společnost vykázala ztráty přes 50 mil. Kč, tedy ztráty převyšující tehdy její základní jmění; společnost byla v hluboké krizi. Noví majoritní vlastníci přijali ozdravný program na záchranu společnosti a zabránili tak její likvidaci. Ozdravný program zahrnující komplex opatření v majetkové, kapitálové, finanční, provozní a personální oblasti byl úspěšně realizován a společnost nastoupila růstovou dráhu, dosáhla finanční stability a vykazovala zisky. Součástí ozdravného programu bylo ukončení výroby konzumních lihovin, jejichž předchozí výroba, resp. nedobitné pohledávky za ně, spolu s nutností zaplatit z nich spotřební daň z lihu a DPH, byly jedním z významných faktorů, kvůli nimž se společnost propadla do krizové situace.

Následovalo několik úspěšných let, v nichž společnost prosperovala. Relativně nejlepších hospodářských výsledků společnost dosáhla v roce 2001.

Následovalo postupné mírné zhoršování hospodářských výsledků společnosti, které eskalovalo v prvním pololetí roku 2004, kdy došlo k podstatnému snížení tržeb, které bylo doprovázeno negativním vývojem nákladů. V roce 2006 došlo znovu k propadu tržeb a k vykázání ztráty, poprvé po deseti letech.

V roce 2007 proběhla zásadní restrukturalizace, v jejímž rámci došlo k ukončení výroby alkoholických nápojů (lihovin a ovocného vína) a octu, k zániku akciové společnosti a od 1.1.2008 k pře­vedení výroby aromat (trestí), výtažků koření, lihovinových, potravinářských a pivních kulérů (karamelů), saromexů a emulzí koření do nové společnosti s ručením omezeným se stejnou obchodní firmou Aromka Brno.