Slovník pojmů

A B C D E F G K L M O P R S T U V Z

Aromatická látka

  Aromatická látka je chemicky definovaná látka, která působí na čichové nebo čichové a chuťové receptory člověka a vyvolává vjem vůně a chuti, a to jednotlivě nebo v kombinaci.   Současná legislativa platná od roku 2011 rozlišuje…

Aromatizované víno

Aromatizovaná vína jsou podskupinou fortifikovaných vín. Jde o vína, která byla obohacena o alkohol a ochucena bylinkami, kořením, ovocem či jinými aromatickými látkami. Známým reprezentantem této podskupiny je vermut. K aromatizaci vín může být…

Badyán

Badyán je druh koření, které se někdy označuje také jako čínský anýz nebo hvězdnicový anýz. Svojí vůní připomíná právě anýz. Jako koření se používají jeho sušená souplodí hvězdnicovitého tvaru, která rostou na stromě s názvem badyáník pravý. Badyán…

Brandy

Brandy je název pro vinnou pálenku. Vyrábí se z vína, které se destiluje a následně nechává zrát v sudech. Obsah alkoholu je 35 – 60 %.

Bylinná hořká

Jako bylinná hořká se označuje slazená lihovina, která obsahuje výtažky (tresti) z celé řady bylin, které nápoji dodávají typickou hořkou chuť.

Bylinné tinktury

Bylinné tinktury jsou v podstatě druhy bylinného výtažku, který používá alkohol jako rozpouštědlo k získání éterických olejů konkrétních bylin. Pro výrobu bylinných tinktur se používají v maximální míře čerstvé byliny a čerstvě usušené byliny.…

Byliny

Byliny jsou rostliny nebo jejich části obsahující vonné a chuťové látky, které se používají při výrobě aromat.  

Byllinný výtažek

Bylinný výtažek nebo také výtažek z bylin je koncentrát vyrobený pomocí extrakce  za pomoci rozpouštědla (např. alkohol) z účinné části byliny. Na rozdíl od výtažků jsou bylinná aromata vyrobena procesem digerace a destilace (použití tepla).…

Cukrářská tresť

Cukrářské tresti jsou tekutá aromata, kterými se ochucují cukrářské výrobky jako jsou zákusky, dorty, cukrovinky nebo zmrzliny. Cukrářské tresti mohou obsahovat jak přírodní aromatické látky získané z přírodních surovin, tak také další aromatické…

Denaturovaný líh

Denaturovaný líh je líh smíšený s denaturačními prostředky, které mají zamezit zneužití lihu k jiným, než technickým účelům.  

Destiláty

Destiláty (nebo také pálenky či kořalky) jsou lihoviny vyráběné kvasným způsobem. Alkohol (ethanol) při výrobě destilátů vzniká lihovým kvašením sacharidických surovin vhodných pro výrobu alkoholu. K nejběžnějším surovinám pro výrobu destilátů patří…

Dezertní víno

Za dezertní vína se obecně označují taková, která obsahují vyšší podíl cukru a alkoholu než běžná vína. Typickým příkladem dezertního vína je portské. Pojem dezertní víno ale není v současném českém zákoně konkrétně specifikován a používá se…

Digerace

Digerace je výrobní postup pro výrobu lihových aromat (trestí), kdy se aromatická složka smíchá s vodou a lihem a v příslušném zařízení zahřívá po dobu tří dnů na teplotu 70°C, aby došlo k uvolnění požadovaných aromatických látek. Po třech dnech se…

Dispergované extrakty

Dispergované extrakty koření jsou sypké kořenící přípravky, které se vyrábějí z přírodních extraktů koření (silic a oleoresinů), které jsou následně nanášeny (dispergovány) na nosič (mouka, sůl). Množství aromatických látek v dispergovaných…

Dochucovadla

Jako dochucovadla (případně ochucovadla) se označují přísady do jídel, která slouží k dochucení pokrmů. Dochucovadla pomáhají dosáhnout požadované chuti a vůně pokrmů, případně jejich chuť zvýrazňují. Mezi dochucovadla patří široká škála produktů:…

Domácí pálení

Domácí pálení alkoholu není povoleno v žádném množství, dle zákona o lihu č. 61/1997 Sb. Domácí ovocnou pálenku ale můžete získat legálně tzv. pěstitelským pálením. Pěstitelské pálení je služba, díky které pěstitelská pálenice vypálí z ovoce…

Doporučené dávkování

Doporučené dávkování představuje takové množství výrobku, které by mělo zaručit požadovanou chuť, vůni či optimální senzorické vlastnosti. Toto množství je  odvislé od konečného použití výrobku. Při dávkování je nutné brát v potaz, zda výrobek…

Emulze koření

Emulze koření jsou kořenící přípravky vyrobené z přírodních extraktů koření, které jsou smíchány s tekutým nosičem. Emulze koření mají formu tekuté viskózní kapaliny.

Enzymy

Enzymy jsou organické látky, které fungují jako katalyzátory biochemických reakcí. Z chemického hlediska jsou to bílkoviny. Enzymy ovlivňují rychlost a povahu chemických reakcí a řídí přeměnu látek v lidském těle, v těle rostlin a živočichů i v…

Esence do alkoholu

Esence pochází z latinského slova essentia, které se dá přeložit jako koncentrát. Esence tedy v našem pojetí znamená koncentrovaný výtažek. Esence se získávají z léčivých rostlin, květin, ovoce a dalších přírodních surovin a nacházejí široké…

Fortifikované víno

Výraz fortifikované víno se do češtiny překládá nejčastěji jako víno obohacené či doslova posilněné, ať už se jedná o alkohol, směsi bylin, koření či koncentrovaný vinný mošt. Lze přidat také bylinné aromata např. muškátové aroma a vermutové aroma…

Fruta Brno

Národní podnik Fruta Brno vznikl v roce 1966. Předchůdcem této společnosti byla Jihomoravská Fruta Modřice, která sdružovala celkem tři konzervárny – národní podniky Brněnská Fruta, Znojemská Fruta a Břeclavská Fruta. Součástí Jihomoravské Fruty…

Gin

Gin je jalovcová lihovina vyrobená aromatizací organolepticky vhodného lihu zemědělského původu jalovcovými bobulemi.  

Chartreuse

Chartreuse je tradiční bylinný likér francouzského původu se silně kořeněnou chutí. Původní receptura pochází z roku 1606, vyrábí se z vínovice a směsi 130 horských bylin.

Karamel

Potravinářské barvivo - Karamel se vyrábí z cukru karamelizací při teplotách nad 100 °C. Má charakteristickou tmavou barvu a hořkosladkou chuť. 

Nahoru