Destilovaný ocet

Octy dovážené ze zahraniční mají často na etiketě název destilovaný ocet. Toto označení  je v českém jazyce poněkud zavádějící, protože ocet se nevyrábí procesem destilace, ale vzniká procesem octového kvašení (od toho odvozen název kvasný ocet), kde vstupní surovina je destilovaný alkohol. Tedy název destilovaný ocet  je odvozen od suroviny, ze které se ocet vyrábí, tedy z destilátu.Destilovaný ocet

Název destilovaný ocet je pouze jiným pojmenováním pro kvasný ocet. Tento pojem pochází  ze Spojených států, kde se pro označení octa používá výraz ,,distilled vinegar”. 

Setkáme se i s označením bílý destilovaný ocet. Na rozdíl od našich končin, se totiž zahraniční ocet při výrobě nebarví a má tedy  průzračnou čirou barvu. Od toho tedy pojmenování bílý ocet

Destilovaný ocet je tedy úplně stejný ocet jako ocet kvasný lihový. Stejně tak destilovaný vinný ocet se od vinného octa procesem výroby nijak neliší.  

Další drobnou odlišností zahraničních octů je, že bývají o různé koncentraci kyseliny octové, a to v rozmezí 5-10%. Především 5% koncentrace určená ke kuchyňskému použití není v ČR tak častá. 

Pokud tedy hledáte destilovaný ocet můžete bez obav vybírat na e-shopu Aromky Brno v sekci kvasný lihový ocet.

O využití octa v celé domácnosti si můžete přečíst v našich článcích Bílý ocet na úklid - ekologicky a levněOcet do pračky a Ocet do myčky nebo si můžete rovnou koupit náš produkt Ocet na úklid.