Bílý ocet na úklid - ekologicky a levně

Ocet je levný, šetrný k přírodě a přesto vysoce účinný univerzální čistící prostředek. Uplatnění najde v celé domácnosti.

Jaký ocet použít na úklid?

Nejlepší volba pro úklid je bílý ocet 10%. Oproti klasickému 8% octu je koncentrovanější a neobsahuje karamel, tudíž má čirou barvu a na čistěném povrchu nezanechává žádné stopy. Bílý ocet na úklid je zkrátka skvělý pomocník.

ocet-na-uklid-aromka-2

Koupit ocet na úklid


Je rozdíl mezi octem na úklid a octem pro nakládání potravin?

Jedná se o stejný druh octa, a sice kvasný lihový ocet. Kuchyňský kvasný lihový ocet 8% obsahuje karamel, proto má nazlátlou barvu a estragonové aroma pro dokonalou chuť. Na úklid je vhodnější bílý ocet, nebo-li kvasný lihový ocet 10%. Můžeme se setkat i ze zahraničí přejatým označením destilovaný bílý ocet. Veškeré informace o octu se dozvíte v našem článku Výroba a použití kvasného lihového octa.  

Jak čistit s octem?

Postačí roztok bílého octa s vodou, ideálně 1:1. V případě silného znečištění můžete použít i neředěný. Do roztoku namočte houbičku, očistěte znečištěná místa, nemusíte oplachovat, stačí otřít čistým hadříkem. Octový roztok nebo ocet si můžete nalít do rozprašovače, práce vám pak půjde krásně od ruky. 

Dokonale čistá kuchyň

Ocet je především na úklid v kuchyni neocenitelný, zvládne téměř vše. Roztokem z bílého octa a vody odmastíte veškeré povrchy v kuchyni, digestoř nebo žaluzie. Skvěle nablýská i nerezové povrchy. Naneste roztok z octa a vody na nerezový sporák či dřez, vyčistěte a nakonec vyleštěte suchým hadříkem. Na likvidaci odolných nečistot, např. v pečící troubě, přidejte ještě jedlou sodu.

Jaké má bílý ocet další použití v kuchyni? 

  • Mikrovlnku vyčistíte raz dva, umístěte do ní hrnek octa naředěný vodou a zapněte přístroj asi na tři minuty. Mastnota uvnitř povolí a půjde snadno odstranit. 
  • Lednice - Roztok z octa a vody je skvělý i na čištění a dezinfekci vnitřku lednice.
  • Dřez i odtok vydrhnete směsí octa a jedlé sody. 
  • Nezapomeňte ani na kuchyňská prkénka, polijte je trochou octa a pak důkladně omyjte. Krabičky na jídlo umyjte octem, pak umyjte jako obvykle. Zanesenou rychlovarnou konvici naplňte roztokem octa a vody a zapněte. Topná spirála i vnitřek konvice budou jako nové. 
  • Zašlé stříbrné příbory ponořte do roztoku 500 ml octa s horkou vodou tak, aby se úplně ponořily. Nechte hodinu působit, vyndejte, opláchněte vodou a vyleštěte hadříkem z mikrovlákna.

Čistoskvoucí koupelna

A jde se na úklid koupelny. Roztok octa a vody 1:1 pomůže vyčistit sprchu vanu  i sprchový kout. Trik na sprchovou hlavici: nalijte ocet do plastikového sáčku, ponořte do něj hlavici, zavažte gumičkou a nechte pár hodin působit. 

Do odtoku umyvadla i okolo něj nalijte půl hrnku octa a nechte pár hodin působit. Pak vyčistěte a umyjte vodou. 

Zápach z odpadů odstraní půl šálku jedlé sody zalité šálkem octa. Až směs přestane pěnit, propláchněte horkou vodou. Ocet si poradí i s plísní na závěsu ve sprchovém koutu nebo v rozích místnosti. Roztok bílého octa a vody 1:1 nalijte do rozprašovače a aplikujte na postižená místa. 

Ocet využijete i na čištění pračky a také při praní prádla, viz článek na našem blogu Ocet do pračky.

Ocet v kombinaci s jedlou sodou vyčistí i zašlou toaletu. Do záchodové mísy nalijte hrnek octa a nechte přes noc působit. Druhý den nasypte trochu jedlé sody, vyčistěte a spláchněte.

Co dalšího  vyčistí ocet?

  • Okna - ocet usnadní i mytí a leštění oken. Přidejte odměrku octa do kbelíku s vodou a okna umyjte obvyklým způsobem.
  • Skvrny na koberci  - smíchejte půl hrnku octa a 2 lžíce soli. Opatrně vetřete do skvrny, po zaschnutí vysajte. 
  • Matrace - pro dezinfekci smíchejte ocet, trochu alkoholu a tea tree oleje a touto směsí naplňte rozprašovač. Jednou za čas lehce postříkejte matrace, nechte uschnout a poté vysajte.
  • Vodní kámen - ocet perfektně funguje na všech místech, kde vás trápí vodní kámen. Použijte ho na vodovodní baterie, umyvadla, vany, obklady i dlažby. Zkrátka všude tam, kde se usazuje vodní kámen. Pozor ale dávejte na přírodní kámen jako je žula či mramor, tam raději ocet nepoužívejte.
  • Zbytky cenovek a staré etikety - i s těmi i ocet hravě poradí.
  • Zvířecí pelíšky - navlhčete skvrny směsí octa a jedlé sody, vydrhněte kartáčkem,  nechte uschnout a pak vyluxujte.
  • Stříbro a kov - lesk stříbrným předmětům navrátí pár hodin v roztoku octa a jedlé sody (v poměru 5:1). Poté šperky a příbory opláchněte a osušte. Zrezivělé kovové předměty jako jsou šroubky a hřebíky vložte na několik minut do octové lázně. Rez zmizí a kov bude opět zářit.
  • V autě - naředěný ocet je výborný i na čištění palubní desky, volantu apod. Námraza na sklech auta vás už nebude trápit, pokud nanesete na sklo rozprašovačem směs octa a vody v poměru 3:1.

Dezinfekce octem

Bílý ocet je skvělý nejen na čištění, ale také na dezinfekci. Použijte roztok vody a octa 1:1 k vyčištění klik, držátek, kohoutků atd. Všechny ošetřované povrchy ocet nejen čistí, ale i dezinfikuje. Dezinfekčních účinků octa využijte při úklidu podlahy, kuchyňské linky i čištění toalety. Přidejte dávku octa do vody pro stírání podlahy a ukliďte jako obvykle. Stejně postupujte i při úklidu dlaždiček v koupelně nebo povrchů kuchyňské linky.

O využití octa při čištění myčky si můžete přečíst v našem článku Ocet do myčky.

Doporučujeme zakoupit oblíbený produkt z naší nabídky Ocet na úklid.

 

Aromka Brno nabízí bílý ocet v několika variantách balení:

  • rozprašovač - 0,5 l
  • malá balení - 1l PET láhev, 5l, 10l kanystr
  • velká balení - 20l, 25l kanystr
  • vlastní nádoby - prodej octa s výměnou kanystrů v Praze a Brně, pouze osobní odběr