Ocet - výroba a použití lihového kvasného octa

Charakteristika octa 

Ocet má své nezastupitelné místo při konzervování potravin a dochucování pokrmů. Z chemického hlediska jde o zředěný roztok kyseliny octové.

Ocet se lidé naučili získávat již před několika tisíciletími. Jeho výroba se v jednotlivých zemích rozvíjela různě podle dostupnosti suroviny vhodné k jeho získávání a díky tomu známe dnes celou řadu octů, jako je například ocet jablečný, vinný, rýžový a mnoho dalších.

Jak se vyrábí ocet?

Princip výroby octa spočívá v přírodním procesu - octovém kvašení, při kterém za přítomnosti kyslíku dochází k přeměně etanolu na kyselinu octovou. Octové kvašení způsobují octové bakterie rodu Acetobacter. V tuzemských podmínkách se tradičně jako surovina pro výrobu octa používá rafinovaný líh. Výroba octa ze syntetického lihu není povolena.

Výroba kvasného lihového octa

Kvasný lihový ocet prodávaný Aromkou Brno se vyrábí tradiční technologií pomalého octářství s použitím bukových hoblin. Díky pomalému procesu octového kvašení a bukovým hoblinám vzniká kvalitní kvasný ocet se specifickou jemnou vůní a chutí. Z původní suroviny, rafinovaného lihu, se při použití této technologie získává 12–14% roztok kyseliny octové, který se dále ředí na žádoucí koncentrace.

Použití lihového kvasného octa

Využití octa je poměrně široké. Díky svým konzervačním účinkům se používá ke konzervaci potravin, zejména pak zeleniny.  K těm nejznámějším patří sterilované okurky, sterilovaná řepa či houby nakládané v octu. Ocet se používá pro přípravu typických českých pochoutek, jako jsou například utopenci či tlačenka podávaná s cibulí a octem. Ve studené kuchyni se pak používá k ochucování zálivek na saláty, v teplé kuchyni pak především k dochucování omáček či polévek.

Ocet se díky svým dezinfekčním účinkům používá také jako čisticí prostředek, který je navíc snadno biologicky odbouratelný, tudíž nezatěžuje přírodu. Využívá se například k čištění a dezinfekci, odstraňování vodního kamene nebo k praní.

Účinnou látku obsaženou v octu, kyselinu octovou je možné za určitých podmínek využít také jako přípravek na hubení plevele. Vzhledem k tomu, že používání upravují předpisy EU jsme pro Vás připravili podrobnější informaci k této problematice v článku - Je kyselina octová herbicid na plevel?.

Sortiment Aromky Brno

V nabídce Aromky Brno najdete 8% kvasný lihový ocet, který je ideální k zavařování okurek a ostatních druhů zeleniny a k použití ve studené  i teplé kuchyni. 8% ocet je obarvený karamelem a aromatizovaný výtažkem estragonu.

10% kvasný lihový ocet je také určený k PET-ocet-kvasny-lihovy-ochuceny-8 potravinářským účelům a je využíván především v konzervárnách a k sanitárním účelům. 10% kvasný ocet je jednosložkovou potravinou bez přídavku karamelu a estragonu a je někdy také označován jako bílý ocet. Někdy se můžeme setkat také s označením destilovaný ocet.

O dalším využití bílého kvasného octa 10%, při úklidu v celé domácnosti, si můžete přečíst v našich článcích Bílý ocet na úklid - ekologicky a levněOcet do pračky a Ocet do myčky. Doporučujeme zakoupit oblíbený produkt z naší nabídky Ocet na úklid.

Nabízíme také ochucené salátové 4% octy s příchutí česnek a chilli. Tyto octy jsou ochucené přírodními extrakty. Lihový kvasný ocet je spolu s extrakty koření také hlavní složkou nálevu na okurky a nálevu na zeleninu, které jsou určeny pro přípravu sladkokyselého nálevu na domácí zavařování okurek a zeleniny. Všechny tyto produkty jsou připraveny pouze z přírodních surovin, bez přídavku chemických konzervačních látek. 

Dále prodáváme čistící prostředky s obsahem přírodní kyseliny octové. Octový čistič GREEN je bez obsahu saponátů a barviv. Octový čistič FLOWERS je s malým obsahem saponátů a parfémové kompozice. Čističe jsou vhodné například na čištění oken a zrcadel, změkčování prádla či odstranění vodního kamene. V nabídce máme i klasickou kyselinu octovou.