Ocet do pračky

Používejte při čištění pračky a praní bílý ocet, vyčistí pračku, prádlo vybělí i změkčí a nahradí i aviváž. Stojí pár korun, je šetrný k přírodě a jeho použití je snadné a rychlé. 

Čištění pračky často podceňujeme, pokud ale chceme, aby nám pračka dlouho sloužila, je dobré se čištění věnovat pravidelně. Odstraníte tak zbytky usazeného pracího prášku, vodního kamene i plísně, která může díky vlhkosti uvnitř pračky nenápadně začít kvést. Z dokonale čisté pračky vyndáte i krásně vyprané a voňavé prádlo. 

K čištění pračky octem vám poslouží í bílý ocet 10%. Bílý ocet není oficiálním pojmenováním octa, jeho správný název je ocet kvasný lihový 10%, někdy se také používá název destilovaný bílý ocet. Nicméně na pojmenování tolik nezáleží, podstatné je, že je to ten správný ocet na praní.

Kam nalít ocet do pračky?

Do přihrádky na prací prostředek nalijte 2 menší hrnky octa a zapněte dlouhý program na min. 60 °C. Pračka bude dokonale čistá, bez vodního kamene a zbytků usazeného pracího prostředku. Takovéto čištění provádějte 2-3x za rok.

Jedlá soda a ocet do pračky

Další ověřený recept na vyčištění pračky je ocet a soda. Když spojíte sílu octa s jedlou sodou, získáte tak ještě účinnější prostředek, který pračku zbaví vodního kamene, bakterií i nežádoucího zápachu. Do přihrádky na prací prášek nasypte půl hrnku jedlé sody, 0,5 l octa nalijte přímo do bubnu pračky. Nastavte nejvyšší možnou teplotu, nejdelší prací cyklus a pračku pusťte naprázdno. Tip na vyčištění zásobníku na prací prostředek a aviváž: namočte ho na 30 minut do roztoku horké vody, octa a jedlé sody.  Nepleťte si však jedlou sodu a prací sodu. Prací soda není jedlá, používá se ke změkčení vody

Rozjasněte prádlo

Ocet také dokáže krásně rozjasnit vaše prádlo, stačí přidat do pračky 1/2 hrnku bílého octa. Poradí si i se skvrnami na oblečení, zaperte je s octem a solí, poté vyperte obvyklým způsobem.

Potřebujete-li rozjasnit zašedlé bílé prádlo, použijte asi 100 ml octa a přidejte ho do přihrádky na předpírku, stejné množství přidejte i do konečného máchacího cyklu. Stejný postup zvolte i pro udržení barev na vašem barevném prádle. Ochráníte ho tak před vyblednutím barev, a černá zůstane černou.

Dezinfekce pračky octem

Ocet pračku nejen dokonale vyčistí, ale také dezinfikuje. Postup je stejný jako při čištění pračky. Nalijte dva hrnky octa přímo do bubnu pračky, nastavte co nejvyššší teplotu a nejdelší program a pusťte pračku naprázdno. 

Další vychytávky s octem

Pokud máte domácího mazlíčka a jeho chlupy jsou všude včetně vašeho oblečení, přidejte polovinu šálku bílého octa do cyklu máchání. Tento jednoduchý trik zabrání usazování chlupů vašich domácích miláčků na oblečení.

Je vaše oblečení nebo třeba záclony cítit cigaretovým kouřem? Snadná pomoc - do pracího cyklu přidejte půl šálku bílého octa.

Ocet místo aviváže

Ocet můžete použít i jako ekologickou aviváž. Nalijte do zásobníku pro aviváž cca 100 ml octa, prádlo pak bude krásně měkké. Ocet oceníte i při praní oblečení miminek nebo pokud vás trápí alergie. Je totiž šetrný k pokožce, dezinfikuje a změkčuje prádlo.

Dávkování octa záleží na objemu pračky, není tedy univerzální rada, kolik octa přesně použít. Začněte s podobnou dávkou jako u běžné aviváže, z usušeného prádla byste ocet neměli vůbec cítit. 

O dalším využití octa při úklidu domácnosti si můžete přečíst v našich článcích Bílý ocet na úklid - ekologicky a levně nebo Ocet do myčky. V naší nabídce také najdete oblíbený produkt Ocet na úklid.

 

Aromka Brno nabízí bílý ocet v několika variantách balení:

  • rozprašovač - 0,5 l
  • malá balení - 1l PET láhev, 5l, 10l kanystr
  • velká balení - 20l, 25l kanystr
  • vlastní nádoby - prodej octa s výměnou kanystrů v Praze a Brně, pouze osobní odběr 

Nakupujte ocet v e-shopu Aromky Brno a už nemusíte přemýšlet, jaký ocet do pračky vybrat.