Nosiče aromatických látek

Používáte aromata při výrobě potravin nebo jen při domácím pečení? Připravili jsme pro vás přehled tekutých nosičů aromatických látek a zhodnocení jejich odlišností. 

Nosiče aromatických látek jsou složky, které nesou ochucovadla. Nosiče a ochucovadla jsou většinou smíchány jako kapalina s příchutěmi používanými k dodání chuti různým potravinářským produktům a nápojům. Nosiče, které pocházejí přirozeně z rostlin, zvířat nebo minerálů a neprocházejí syntetickým procesem, se nazývají přírodní nosiče chuti (líh). Nosiče chuti jsou používány potravinářskými technology a chuťovými poradci ke zvýšení koncentrace chutí, trvanlivosti a textury potravin a nápojů.   rumove-aroma-cukrarske-260ml_small

Lihová aromata                                         

Nejběžnějším nosičem je líh, který slouží jako organické rozpouštědlo, ve kterém se vylouhují (macerují) nebo vyextrahují aromatické látky a vzniká lihové aroma. Aromata na lihovém nosiči jsou získávána také destilací nebo digerací (zahříváním) nikoli složitými chemickými procesy. Výhodou aromat na lihu je snadné začlenění do hotových výrobků bez nežádoucího změn srážení nebo zakalení. Nevýhodou je přítomnost alkoholu, tedy lihová aromata nejsou vhodná pro výrobu striktně nealkoholických produktů. Vzhledem k dávkování je však většinou obsah alkoholu v produktu zanedbatelný. 

Jiné nosiče aromat

Další  používané nosiče aromatických látek jsou rozpouštědla bezpečná pro potraviny, nejčastěji propylenglykol, rostlinný glycerin a triacetin. Aby se vytvořila požadovaná specifická chuť výrobku, dochází k míchání různých poměrů aromatických chemikálií, esenciálních olejů, rostlinných extraktů a esencí.

Olej

Aromata pro cukrářskou a pekařskou výrobu se často vyrábí na olejovém nosiči, nejčastěji slunečnicovém oleji. Ty se pak přidávají do mouky nebo už do hotového těsta. 

Propylenglykol

Propylenglykol je bezbarvá hustá kapalina charakteristické chuti, která se v malém množství přirozeně vyskytuje ve vínu a pivu. Aromata na bázi propylenglykolu jsou vhodná zejména pro vaření, pečení, kde se pracuje s vyššími teplotami a alkoholové aroma by se mohlo snáze odpařit.

Rostlinný glycerin (glycerol)

Glycerol je látka, která je velmi populární u produktů bez alkoholu, zde se uplatňuje jako výborné rozpouštědlo. Představuje vhodnou alternativu pro lidi, kteří alkohol nemohou, např. těhotné a kojící ženy nebo lidé trpící různými nemocemi. Glycerol je vhodným nosičem pro aromatické látky, přičemž směs zůstává homogenní.

Triacetin (glyceril – triacetát)

Triacetin je bezbarvá látka s mírně tukovým zápachem. Používá se jako nosič, rozpouštědlo nebo jako zvlhčující látka. Přidává se do žvýkaček, alkoholických i nealkoholických nápojů a potravinářských přísad. Pro komerční využití se vyrábí synteticky z kyseliny octové a z glycerolu. 

Shrnutí výhod a nevýhod jednotlivých nosičů

Ethanolový (alkoholový, lihový) nosič aromat, na rozdíl od ostatních nosičů, nepatří do kategorie éček. Ostatní nosiče, kromě ethanolu, jsou také vyráběny složitějšími chemickými procesy a jsou pro člověka méně známé z pohledu metabolismu v lidském organismu.