Konzervace potravin

V nabídce produktů Aromky Brno najdete celou řadu výrobků, které se používají k různým způsobům průmyslové konzervovaných potravin i k domácímu zavařování. Nabízíme především kvalitní kvasný lihový ocet vhodný pro sterilaci zeleniny, konzervárenské výtažky, extrakty koření či předpřipravené nálevy na snadné a jednoduché domácí  zavařování okurek, konzervaci hub či zeleniny. Naše produkty na zavařování (sterilaci) zeleniny jsou vyráběny podle tradičních receptů z přírodních surovin, bez přídavku chemických konzervačních látek. 

Co je konzervace?

Už od nepaměti lidé využívali nejrůznější druhy konzervace, za účelem co nejdéle uchovávat a skladovat potraviny. K úplně nejstarším druhům konzervace potravin patřilo sušení ovoce, masa či ryb na slunci a uzení masa. V současnosti se používá široká škála nejrůznějších  tradičních i moderních způsobů konzervace. Cílem je dosáhnou co nejdelší trvanlivosti potravin a přitom zachovat v největší možné míře  původní chuť, barvu či konzistenci konzervované potraviny.

Tepelná konzervace potravin 

Mezi tradiční a spolehlivé způsoby konzervování potravin patří zavařování neboli sterilace teplem, která se hojně využívá například ke  kompotování ovoce, zavařování okurek či přípravě masových konzerv. Principem tepelné konzervace potravin je vystavení potraviny zvýšené teplotě po určitou dobu, čímž dojde ke zničení nežádoucích mikroorganismů a zamezení působení enzymů

Tepelná konzervace zeleniny

Zavařování (tepelná konzervace) patří mezi oblíbené metody uchovávání zeleniny jak v domácnosti, tak i v potravinářském průmyslu.  Snad nejznámější konzervovanou zeleninou u nás jsou tradiční nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu. Výhodou konzervování zeleniny ve sladkokyselém  nálevu je to, že na jeho sterilaci vzhledem ke kyselému prostředí postačí teploty do 100°C.  Díky tomu je tato metoda snadno proveditelná v domácím prostředí. Kromě již zmíněných okurek se  používaná ke konzervování hub a dalších druhů zeleniny. Zásadní vliv na takto uchovávanou zeleninu má složení a okořenění láku neboli nálevu.

Mezi tradiční výrobky společnosti Aromka Brno patří produkty k přípravě sladkokyselého nálevu na zavařování (sterilaci) zeleniny, zejména pak okurek. Naše nálevy jsou vyráběny podle tradičních receptů. Výtažky koření obsažené v nálevech jsou vlastní výroby, připravené pouze z přírodních surovin.

 Sladkokyselý nálev se běžně používá na:

  • okurky nakladačky i okurkové řezy
  • sterilované zelí
  • nakládaní hub a žampionů
  • zpracování červené řepy
  • konzervování kořenové zeleniny (mrkev ve sladkokyselém nálevu, celer ve sladkokyselém nálevu, směsi kořenové zeleniny)
  • konzervování cibule a cibulek
  • konzervování křenu
  • konzervování paprik, feferonek a kozích rohů
  • na zpracování kopru
  • konzervaci česneku
  • konzervaci zeleninových směsí

Další druhy konzervace potravin

  • zahušťování, neboli koncentrace – používá se při výrobě  rajčatových a paprikových protlaků, kečupů 
  • mléčným kvašením – např. kysané zelí, rychlokvašné okurky
  • mrazení a chlazení
  • solení
  • sušení
  • chemická konzervace
  • ozařování
  • použití vysokého tlaku