Zahajujeme on-line prodej našich výrobků. Spustili jsme veřejný testovací provoz eshopu. Je možno objednávat. Více...

Sterilace

Pojem sterilace označuje jeden ze způsobů konzervace potravin. Je to metoda, při které se vytvoří extrémní podmínky, které usmrtí většinu nežádoucích mikroorganismů a tím se zabrání kažení potraviny. Sterilace se může provádět působením vysokých teplot (termosterilace), vysokého tlaku, ozařováním či ultrazvuku.

Sterilace teplem je hojně využívána i v domácím prostředí při domácím zavařování ovoce a zeleniny. Abyste sterilaci mohli úspěšně provádět doma, je třeba ovoce a zeleninu sterilovat v kyselém prostředí – na sterilaci pak postačí teploty do 100 °C. Ovoce přirozeně obsahuje kyselé látky, zelenina se zavařuje obvykle v sladkokyselém nálevu s obsahem octa. Společnost Aromka Brno a.s. se tradičně zabývá výrobou macerátů a kořeninových výtažků na přípravu nálevů na sterilování zeleniny.