Rajčatům se u nás obzvláště daří, nic se nevyrovná těm vlastnoručně vypěstovaným. Ať už máte úrodu ze zahrádky nebo panelákového balkonu a nestíháte jí sníst, můžete si snadno udělat zásobu na zimu. Samozřejmě můžete použít i koupená rajčata:)
Rajčata obsahují spoustu vitamínů a také vysokou koncentraci lykopenu, účinného antioxidantu, který snižuje riziko rakoviny, nemoci srdce a hladinu cholesterolu. Další látkou, která příznivě ovlivňuje naše zdraví jsou obsažené rozpustné i nerozpustné vlákniny. Jsou velmi prospěšné a jejich konzumace mimo jiné podporuje imunitu, snižuje riziko cukrovky, obezity a zamezuje růstu nežádoucích mikroorganismů ve střevě. Rajčata jsou zkrátka vitamínová bomba a mají pestré využití při vaření oblíbených jídel pro celou rodinu. Poradíme vám, jak na zavařená rajčata, jak na nakládaná rajčata bez zavařování i jak zavařovat v troubě nebo v mikrovlnce.
Další možností zpracování rajčat je náš recept na domácí kečup, který si zamilují i vaše děti.
Zavařování rajčat – recept
Pokud milujete zavařená rajčata s cibulí, máme pro vás skvělý recept na rajčata ve sladkokyselém nálevu (rajčata v nálevu na „znojemské okurky“).
Budete potřebovat:
- rajčata
- nálev na okurky Aromka Brno (+ ocet, voda, sůl, cukr dle návodu)
- cibule
- zavařovací sklenice, zavařovací hrnec
Zralá, pevná a zdravá rajčata pečlivě omyjte a lehce vyřízněte zbytky po stopce. Podle velikosti rajčata nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky a naskládejte do sterilizovaných sklenic. Na dno sklenice vložte na kolečka nakrájenou cibuli a pak skládejte rajčata. Cibuli můžete vkládat i do mezer, nebojte se přitlačit. Zalijte připraveným lákem, otřete hrdlo sklenice a pevně zavíčkujte. Nakládaná rajčata zavařujte v zavařovacím hrnci 25 - 30 minut při 80 °C. Sklenice vyndejte z hrnce, obraťe víčkem dolů a nechte vychladnout. Skladujte v chladném a temném místě. Nakládaná rajčata s cibulí jsou skvělou přílohou k masu, jako základ na salát, na ozdobu jednohubek nebo do domácích hamburgerů a sendvičů.
Nakládaná rajčata - recept bez zavařování
Rajčata si můžete uchovat na zimu i bez zavařování, základem jsou ale pevná zdravá a zralá rajčátka a pečlivě sterilizované sklenice. Pro tuto variantu budete potřebovat i další zeleninu, papriku, stroužky česneku a na kolečka nakrájenou cibuli. Zkoušet můžete i další kombinace, např. s cuketou nebo mrkví. Zvolenou zeleninu vybírejte jen zdravou, bez kazu.
Nakládaná rajčata bez zavařování
Připravte si:
- zralá, pevná rajčata a další zeleninu dle chuti
- nálev na zeleninu Aromka Brno (+ ocet, voda, cukr, sůl dle návodu)
Nálev na zeleninu je vyrobený z octu kvasného 8% a směsí extraktů koření (pepř, nové koření, tymián, chilli a hřebíček) pro pikantní chuť nakládané zeleniny.
Omytá rajčata a zeleninu osušte a vkládejte do sklenic. Zalijte připraveným horkým nálevem. Nálev je macerát, který se musí naředit, aby splnil svůj účel. Do připravené směsi vody, octa, cukru a soli se přimíchá nálev na zeleninu. V případě, kdy rajčata nezavařujete, je potřeba připravený lák svařit a poté jím zalít připravená rajčata ve sklenicích. Pevně uzavřete a dejte do lednice. K jídlu budou nakládaná rajčata připravená za 24 hodin a v chladu vám vydrží několik týdnů.
Zavařování rajčat v troubě
Konzervace rajčat v troubě je opravdu velmi jednoduchá.
Budete potřebovat:
- rajčata
- nálev na okurky Aromka Brno (+ ocet, voda, sůl, cukr dle návodu)
- hluboký plech s utěrkou
Nezapomeňte sklenice na zavařování sterilizovat. Rajčata omyjte, zbavte stopek a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Natlačte rajčata do sklenic a zalijte připraveným nálevem. Víčka pořádně utáhněte, sklenice vložte na plech vyložený utěrkou. Podlijte vodou do výšky 2 cm a vložte plech do trouby.
U elektrické bývá doporučovaná teplota 95 °C, plynová na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete vodu vynechat a sklenice vložte do trouby nastavené na 150 °C a po pěti minutách ji zmírněte na 85—90 °C. Zavařujte 15 - 20 minut. Po vytažení plechu z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Sterilovaná rajčata skladujte v temném a chladnějším místě.
Zavařování rajčat v mikrovlnné troubě
Na sklenice používejte výhradně víčka se závity, aby vydržela tlak, který v mikrovlnce na sklenice působí. Materiál, ze kterého jsou víčka vyrobená, mikrovlnce nevadí. Do sterilizovaných sklenic vkládejte omytá rajčata pokrájená na velikost, která vám vyhovuje. Přidejte připravený nálev, otřete okraje sklenic a víčka pečlivě utáhněte. Do mikrovlnné trouby skládejte sklenice tak, aby se nedotýkaly a měly kolem sebe dostatek prostoru. Většinou se zavařuje po třech kusech.
Každá mikrovlnka má jiný výkon, je tedy těžké poskytnout univerzální návod, kolik času je na zavařování potřeba. Záleží i na velikosti sklenic, ale obecně se doporučuje: tři sklenice rajčat = cca 18 minut.
Jakmile jsou rajčata hotová, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru. Po vychladnutí je uskladněte do chladného a tmavého místa.