Domácí kečup
Kečup se stal velmi oblíbeným ochucovadlem, některé pokrmy si bez něj už neumíme představit. A děti ho prostě milují. Pokud si chcete udělat zásobu domácího kečupu, který skvěle chutná a víte, co obsahuje, máme pro vás recept na jednoduchý domácí kečup z rajčat a jablek, který jsme osobně připravili. Zasloužil by si označení “testováno na dětech” a dostal jedničku:)
Recept na domácí kečup
Ingredience:
- 7 kg rajčat
- 1 kg jablek
- 1 kg cibule
- 600 g cukru krystalu
- 20 - 30 g koření Kečup S
- 200 - 240 ml 8% octa
Toto množství bude stačit na cca 7 l hotového kečupu. Pokud použijete sklenice o objemu 300 ml, připravíte 20 - 24 sklenic domácího kečupu.
Recept na rajčatový kečup - postup přípravy
Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte. Přidejte oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka, nakrájenou cibuli a cukr. Tuto směs 30 minut vařte, pak přidejte kořenící směs a vše rozmixujte. Už v této fázi je možné ochutit octem. Celou směs pak 90 až 120 minut zahřívejte a nechte odpařit do požadované hustoty.
Hotovou směs můžete dle chuti ještě přisolit, dosladit nebo dochutit octem. Nakonec vše propasírujte přes sítko.
Horký kečup naplňte po okraj do umytých sklenic. Zavařování kečupu není nutné, ale pokud byste chtěli, tak při 80° C asi 20 minut. Sterilovaný kečup není nutné uchovávat v ledničce, po otevření však ano.
Nejlepší domácí kečup - pro zvýšení pikantnosti použijte kořenící směs Kečup ostrý S.
Můžete zvolit i jiný typ našeho koření pro kečup, např. Kečup TOM, který obsahuje menší množství aromatický látek nebo Kečup Fruta, který jako nosiče používá hrubou mouku.
Koření pro výrobu kečupu je určeno především pro větší objem výroby, ale je možné ho použít i pro domácí výrobu.
Dalším způsobem, jak zpracovat rajčata do zásoby je zavařování rajčat. V našem článku se dozvíte, jak na to i proč jsou rajčata tak zdravá.