Domácí kečup

Kečup se stal velmi oblíbeným ochucovadlem, některé pokrmy si bez něj už neumíme představit. A děti ho prostě milují. Pokud si chcete udělat zásobu domácího kečupu, který skvěle chutná a víte, co obsahuje, máme pro vás recept, který jsme osobně připravili. Zasloužil by si označení “testováno na dětech” a dostal jedničku:)

Recept na domácí kečup

Ingredience:

  • 7 kg rajčat
  • 1 kg jablek
  • 1 kg cibule
  • 600 g cukru krystalu
  • 20 - 30 g koření Kečup     
  • 200 - 240 ml 8% octa

Toto množství bude stačit na cca 7 l hotového kečupu. Pokud použijete sklenice o objemu 300 ml, připravíte 20 - 24 sklenic domácího kečupu.

Postup přípravy receptu na domácí kečup:

Rajčata spařte horkou vodou a oloupejte. Přidejte oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka, nakrájenou cibuli a cukr. Tuto směs 30 minut vařte, pak přidejte kořenící směs a vše rozmixujte. Už v této fázi je možné ochutit octem. Celou směs pak 90 až 120 minut zahřívejte a nechte odpařit do požadované hustoty.

Hotovou směs můžete dle chuti ještě přisolit, dosladit nebo dochutit octem. Nakonec vše propasírujte přes sítko. 

Horký kečup naplňte po okraj do umytých sklenic. Kečup není nutné sterilovat, ale pokud byste chtěli, tak při 80° C asi 20 minut. Sterilovaný kečup není nutné uchovávat v ledničce, po otevření však ano.

Pro zvýšení pikantnosti použijte kořenící směs Kečup ostrý S.

Můžete zvolit i jiný typ našeho koření pro kečup, např. Kečup TOM, který obsahuje menší množství aromatický látek nebo Kečup Fruta, který jako nosiče používá hrubou mouku.

Koření pro výrobu kečupu je určeno především pro větší objem výroby, ale je možné ho použít i pro domácí výrobu.