Punč - výroba i recept

Historie punče

Na soutěžní otázce: “Odkud pochází punč”?, bychom asi všichni pohořeli. Jeho domovinou je totiž až daleká Indie! Do Evropy se dostal díky námořníkům Britské Východoindické společnosti, kteří ho v 17. století poprvé přivezli. Punč se stal rychle velmi oblíbeným nápojem a rozšířil se i do dalších zemí. Slovo punč, v hindštině panča, znamená pět. Tolik bylo původně i ingrediencí potřebných pro výrobu punče. Kromě alkoholu se do něj přidávala voda, cukr, citron a koření, ochucoval se např. i čajem.

Punč můžete snadno dochutit také naším punčovým aromatem, jeho příprava je díky němu velmi rychlá a jednoduchá.

Punč a jeho kombinace

V Británii byl punč původně připravován z vína nebo brandy, až kolem roku 1655 se začal používat jamajský rum. Tento způsob přípravy přetrval dodnes. Fantazii se však meze nekladou a tak vzniklo i mnoho různých variant a kombinací přípravy punče. Z původního receptu na výrobu punče vznikl např. oblíbený nápoj bowle. Jeho základem je rum, sekt, kandované i kompotované ovoce a různé “tajné” přísady. 

V Mexiku je oblíbená agua loca, nebo-li bláznivá voda, což je hodně sladký punč z fermentované cukrové třtiny, tequily či mezcalu a aquas frescas, nealkoholického nápoje z ovoce a obilovin. Na ostrově Réunion v Indickém oceánu punč připravují z lokálně dostupných produktů, tzn. z rumu, vanilky, manga nebo liči a třtinového cukru. V Koreji je pro změnu tradičním punčem sujeonggwa vyráběná ze sušeného kaki (plodu tomelu japonského), skořice a zázvoru.

Pokud byste chtěli ochutnat klasický indický punč, neobejdete se bez araku - destilátu ze šťávy z cukrových palem. 

Punč “made in Czech”

Receptů na punč najdete nepřeberné množství. V každé části světa se dělá trochu jinak. Někde se punč podává studený, jinde teplý. Většina z nás má ale punč spojen se zimou a Vánoci, a tudíž si ho neumíme představit jinak, než teplý. V Čechách je jeho základem rum a červené víno, ale objevují se i varianty s bílým vínem. Nesmí chybět především plátky citronu a pomeranče, skořice, badyán, hřebíček a cukr. Svůj domácí punč můžete ozvláštnit třeba rozinkami, medem, černým čajem, ovocným džusem, griotkou, mandarinkami, ananasem nebo jiným exotickým ovocem. Využijte svou kreativitu a zkuste svůj punč “vytunit” pomocí našich aromat. Vybírat můžete z celé řady vhodných aromat, nemusí vás trápit, že zrovna nemáte po ruce vhodné ovoce a hotovo bude raz dva:). Doporučujeme vyzkoušet aroma griotkové, pomerančové, ananasovébrandyrozinkové, nebo švestkové. Které aroma bude vaší tajnou ingrediencí?

Recept na domácí vánoční punč

Příprava domácího vánočního punče je díky našemu punčovému aromatu velmi snadná, můžete si ho dopřát kdykoliv, příprava vám zabere jen chvilku. Punčové aroma dodá tomuto oblíbenému vánočnímu nápoji vyváženou chuť. Díky našemu receptu vás nezaskočí žádná návštěva a jako hostitelé zazáříte:)

Vánoční pohoda

Pokud máte zimu a Vánoce neodmyslitelně spojené s nápoji jako je vánoční punč, domácí svařené víno nebo domácí tuzemák, doporučujeme náš dárkový balíček Vánoční pohoda. Obsahuje aromata i recepty pro přípravu těchto oblíbených nápojů. Vanilkové  a rumové aroma navíc využijete i při výrobě vánočního pečiva.