Medovina - výroba a historie

Co je vlastně medovina

Medovina je alkoholický nápoj, který vzniká kvašením medu a vody. Místo vody se někdy používá ovocná šťáva. K ochucování zakoupené nebo vyrobené medoviny můžete využít aromata z produkce Aromky Brno.

Historie medoviny

Medovina je jeden z nejstarších alkoholických nápojů v dějinách lidstva. Už starověcí Sumerové totiž věděli, jak připravit lahodnou medovinu. Název medovina pochází z gaelštiny, jazyka Keltů. Česká republika patřila kolem 11. – 12. století k vývozcům medoviny. Postupem času však medovinu vytlačovalo pivo a víno. Navíc během 12. století kvetl obchod s muslimskými zeměmi, který k nám přinesl i první destiláty. Medovina tak upadla v zapomnění a med zůstal známý spíš jen jako dochucovadlo.

Výroba medoviny

Výroba medoviny je poměrně jednoduchá. Základem je vždy med (lesní nebo luční) a co nejkvalitnější voda. Medovina může mít různé příchutě, může být sladká, suchá, kořeněná i ovocná. K urychlení kvašení jsou nejlepší kvasnice. Čím kvalitnější, tím lepší bude výsledná medovina a obsah alkoholu. Celý proces výroby medoviny však trvá několik týdnů (6-8), kvašení se zkrátka neuspěchá. 

Chuť medoviny je možné variovat použitím aromat.

Doporučená aromata:

Výroba domácí medoviny

Vyrobit si domácí medovinu není úplně jednoduché, díky procesu kvašení je potřeba mít trpělivost a také kvalitní ingredience. Čistou kulturu kvasinek ke kvašení medoviny získáte ve Výzkumném ústavu včelařském nebo ve včelařském obchodě. Kvalitní med seženete od soukromých včelařů i on-line a potřebovat budete také speciální sůl pro výživu kvasinek, tzv. živnou sůl. Na internetu najdete podrobné návody jak postupovat.

Zajímavosti o medovině

Ve středověku vznikl i výraz medové týdny (honeymoon, lune de miel) jako označení pro líbánky. Medovinu totiž popíjeli novomanželé celý měsíc po svatbě, aby si zaručili hojnost a narození chlapce. 

Návrat medoviny

Posledních dvacet let je o medovinu opět velký zájem. Med, který je jejím základem, totiž vzniká ještě ekologičtěji než pivo nebo víno. Na med nejsou potřeba žádné složité postupy ani zemědělské stroje, jen péče včelařů. Včely navíc dodávají rovnováhu okolní přírodě.

Vychlazená nebo teplá?

Medovinu můžete podávat buď vychlazenou, nebo teplou. Sklenku medoviny si tedy můžete dopřát po celý rok, v létě vychlazenou a v sychravých zimních měsících teplou pro zahřátí. Nejlepší medovina je vychlazená zhruba na 14° C a podávaná ve sklence se stopkou. Použít můžete sklenku na bílé víno, sherry nebo portské. Ohřátá by neměla překročit teplotu 50° C, takto připravený horký nápoj z medoviny nejlépe chutná v tzv. whiskovkách. 

Medovina pro zdraví

Podle vědeckých studií medovina obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, především flavonoidů a fenolických látek. Flavonoidy mají antioxidační vlastnosti, příznivě ovlivňují náš oběhový systém. Fenolické látky jsou také antioxidanty, ale mají i dezinfekční účinky. Popíjením sklenky medoviny si tedy nejen vychutnáte její lahodnou chuť, ale děláte něco i pro své zdraví. Pokud ovšem zůstane jen u té jedné sklenky.

Recept na horký nápoj z medoviny

Připravili jsme pro vás recept na přípravu skvělého horkého nápoje z medoviny (svařáku z medoviny). Příprava bude díky použitým aromatům velmi snadná a rychlá. Naše nabídka aromat je opravdu pestrá, záleží tedy jen na vaší chuti, kterým si medovinu ochutíte. Pokud máte rádi svěží vůni ovoce, dochuťte tento medem provoněný nápoj některým z našich ovocných aromat, oblíbené je např. černý rybíz nebo brusinka. Avšak mezi nejoblíbenější aroma pro dochucování medoviny patří bylinné aroma