Badyán

Badyán je druh koření, které se někdy označuje také jako čínský anýz nebo hvězdnicový anýz. Svojí vůní připomíná právě anýz. Jako koření se používají jeho sušená souplodí hvězdnicovitého tvaru, která rostou na stromě s názvem badyáník pravý.

Badyán pochází z Číny, v Evropě se začal používat až v 17. století. Jeho jemně kořenitá nasládlá chuť nachází široké uplatnění především v čínské a vietnamské kuchyni. U nás se badyán přidává například do perníku, sušenek, švestkových povidel, svařeného vína, kompotů a používá se k ochucování likérů.

Jsou známé i jeho léčivé účinky například při žaludečních či střevních obtížích. Díky této vlastnosti se badyán používá v různých likérech, které mají pozitivní účinek na trávení.

V nabídce výrobků společnosti Aromka Brno a.s. najdete anýzová aroma, které se vyrábí z přírodního anetholu. Přírodní anethol se získává z badyánové nebo z anýzové silice.