Maltodextrin - co je to a na co se využívá?

Maltodextrin je oligosacharid popř. polysacharid, který se v našem střevě štěpí postupně na glukózu. Vyrábí se enzymatickou hydrolýzou škrobu nejčastěji pšeničného, kukuřičného, bramborového nebo rýžového. Touto chemickou úpravou pak vzniká molekula s 3 - 17 molekulami glukózy. Mizí legislativní povinnost označit ho na obalu jako cukr, což je velkou výhodou pro výrobce.

S maltodextrinem souvisí také pojem glykemický index. Glykemický index je rychlost vstřebávání sacharidů do krve. Vyjadřuje, o kolik se zvýší hladina krevního cukru 2-3 hodiny po jídle. Glykemický index maltodextrinu je 110, což je dokonce vyšší než GI samotného bílého stolního cukru (65) a dokonce více než samotného standardu v podobě glukózy (100). Vysoký GI je dán jeho snadnou rozložitelností a vstřebatelností v organizmu, a to má své výhody.

Maltodextrin je sypká bílá látka, která slouží jako zahušťovadlo, konzervant nebo nosič. Najdeme ho v potravinách, které jsou tzv. sugar free anebo průmyslově zpracované. Nemá žádnou výživovou hodnotu, proto je také označován jako ,,prázdné kalorie“.

Nejčastěji se využívá v doplňcích stravy, kam se přidává pro zlepšení struktury nebo barvy. Maltodextrin je často součástí výživy sportovců, nachází se např. v geinerech, tyčinkách nebo gelech. Používá se i do energetických a iontových nápojů. Je hojně obsažen ve zpracovaných produktech jako jsou cereálie, moučníky, sladkosti, instantní jídla, mražená hotová jídla, zálivky, omáčky, krmivo pro dobytek, náhražky stravy, umělé kojenecké výživy. 

Aromka Brno nabízí prášková aromata do potravin na různých nosičích, a to na soli, škrobu nebo maltodextrinu. Prášková aromata na maltodextrinu mají tu výhodu, že obsahují menší podíl soli a po přidání do potravinářských výrobků zásadně nezvyšují obsah soli, což je kontrolováno legislativou. K dispozici jsou prášková aromata na maltodextrinu s příchutí česnek, cibule, špek - slanina, šunka a sýr.