Výroba jablečného octa

Jablečný ocet se vyrábí fermentaci (kvašením) cukru z jablek. Během tohoto procesu dochází ke vzniku kyseliny octové, hlavní účinné látky v octu, která mu dodává typickou silnou kyselou vůni a chuť.

V našem sortimentu naleznete Hoštětínský jablečný ocet v BIO kvalitě, který lze zakoupit v skleněné lahvi 0,5 l. V nabídce je také klasický jablečný ocet 8%, který nabízíme v balení od 1 litru až po kanystry 25 l. Zakoupit si můžete také ocet kvasný lihový 8% a ocet kvasný lihový 10% více informací o kvasném lihovém octu naleznete v článku Výroba a použití lihového kvasného octa

Výroba jablečného octa z jablečného moštu

Jablečný ocet se vyrábí z jablečné šťávy nebo koncentrované jablečné šťávy dvojí fermentací: alkoholovou a octovou. Jablečný ocet je široce používán v několika zemích včetně Rakouska, Spojeného království, USA a Švýcarska.

Jablečný ocet se dělí na jablečný ocet s nízkou účinností a vysokou účinností v závislosti na chemickém složení použitého jablečného moštu. Jablečný ocet s nízkou účinností označuje ocet, který se vyrábí z jablečného moštu s koncentrací rozpuštěných kyselin nižší než 8-9 %. Jablečný ocet s vysokou účinností se vyrábí z jablečného moštu s více než 9 % a až 13 % koncentrací rozpuštěných kyselin.

Výroba jablečného octa z jablek

Přírodní jablečný ocet se vyrábí z čerstvých, drcených, ekologicky pěstovaných jablek a nechává se zrát v dřevěných sudech. Při tradičním způsobu se alkoholové i octové kvašení jablečné šťávy provádí ve stejném sudu přirozeně se vyskytujícími kvasinkami a bakteriemi octového kvašení.

Sud se umístí na teplé, vlhké místo a zátkový otvor sudu se zakryje kusem látky, aby se do něj nedostal prach a mouchy. Dokončení celé alkoholové a octové fermentace k vytvoření jablečného octa z jablečné šťávy trvá asi 5-6 měsíců. Hlavní nevýhodou tohoto procesu je, že alkoholové kvašení je často neúplné a pomalé a také to, že octové kvašení má nízké výtěžky, výsledkem je nekvalitní jablečný ocet.

Bio nepasterizovaný jablečný ocet

Bio jablečný ocet se vyrábí kvašením moštu čerstvě vylisovaného z bio jablek. Není tedy vyroben z koncentrátu.. Ocet není pasterizovaný, tedy není tepelně upravený a může a nemusí být přefiltrovaný. Filtrace je proces, kdy se odstraňují nežádoucí zákaly (mateřská octová blána) vzniklé při výrobě octa pomocí přístroje nebo při domácí výrobě pomocí látky.  Při správném provedení filtrace získáme čirý ocet. Vyniká příjemnou chutí a vůní po jablkách a hodí se nejen k ochucování a konzervování pokrmů, ale také do koupelí, ke kosmetickým účelům a jako základ zdravotního nápoje.

Domácí výroba jablečného octa

Zbyli vám domácí jablka ze zahrady nebo sadu? Výborný způsob jak je zužitkovat je výroba domácího jablečného octa. Musí to být jablka, které nebyly chemicky ošetřené, protože je nutná přítomnost přirozené mikroflóry na povrchu slupky. Jablka můžeme nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky, naložíme je do sklenice a zalijeme vodou s rozpuštěným cukrem. Sklenice se zakryje plátnem nebo ubrouskem, tak aby byl zabezpečený přístup vzduchu.

Nechává se kvasit 10 dní na světlém místě, ale ne na přímém slunci a každý den je nutné obsah promíchat čistou lžičkou alespoň 1-2krát za den. Po deseti dnech se obsah scedí přes jemné plátno nebo jemné sítko nejlépe do skleněné láhve. Poté se uskladní na 3 týdny do chladu a temna a už se nemíchá. Po 3 týdnech znovu scedíme a máme hotový jablečný ocet s krásnou ovocnou vůní.