Byliny - tajemství blahodárných účinků

Používání bylinek bylo v historii neuvěřitelně důležité. Mnoho z nich bylo oslavováno pro své léčivé vlastnosti, a to ještě před kulinárním využitím. Moderní věda nyní ukázala, že mnohé z nich skutečně přinášejí pozoruhodné zdravotní přínosy.

Aromka Brno má v nabídce byliny v sušené variantě: heřmánek květ, andělika semeno, meduňka nať a levandule lékařská květ. Dostupné jsou také výrobky z levandule lékařské a to levandulový hydrolát, levandulový olej, přírodní levandulový sirup a levandulové aroma. Jaké mají účinky a na co všechno se dají využít tyto bylinky si přiblížíme v tomto článku. 

Heřmánek lékařský

Výzkumy ohledně účinnosti heřmánku jsou slibné. Jednotlivé studie se však liší, některé prokazují jasné výhody pro zdraví jako alternativní léčivo, jiné studie jenom poukazují na možné výhody. Heřmánek je bezpečný jako doplněk k jiné léčbě při vážnějších onemocněních.

Co je tedy účinná látka, která je zodpovědná za léčivé účinky? Jsou to chemické látky zvané flavonoidy, tyto látky jsou přítomny v mnoha rostlinách. Stále však nebyly popsány konkrétní látky obsažené v heřmánku, které vysvětlují jeho výhody.

Zdravotní benefity heřmánku

Několik úspěšných studii prokázalo, že heřmánek snižuje intenzitu menstruačních křečí u žen. Jiné studie zjistily, že heřmánkový čaj může snížit hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou. Další studie zjistila, že heřmánkový čaj může mít antiestrogenní účinky, přičemž estrogen u žen v období menopauzy může způsobovat osteoporózu. Pomohl také podpořit hustotu kostí, ale autoři studie upozorňují, že k prokázání tohoto zjevného přínosu je zapotřebí další výzkum. Heřmánkový čaj obsahuje chemické sloučeniny, které mohou snížit zánět v těle. Je vědecky prokázáno, že heřmánek pomáhá s usínáním a podporuje relaxování.

Výrobky, které můžete z heřmánku vyrobit jsou heřmánkový čaj, heřmánková mast a heřmánkové víno. Recepty na tyto výrobky najdete na našem webu. 

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská je bylina z čeledi mátovitých. Má se také za to, že meduňka léčí řadu zdravotních poruch postihujících trávicí trakt, nervový systém a játra.

Meduňka obsahuje sloučeninu známou jako kyselina rozmarýnová, která má silné antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Antioxidanty pomáhají předcházet poškození buněk, zatímco antimikrobiální látky zabíjejí organismy způsobující infekce, jako jsou bakterie a viry.

Zdravotní benefity meduňky

Podle studie meduňka v kombinaci s kozlíkem lékařským významně zlepšuje kvalitu spánku. Studie také poukazují na účinky kyseliny rozmarýnové na úzkost a poruchy nálady. 

Kyselina rozmarýnová může pomoci při léčbě některých virových infekcí. Patří sem virus hepatitidy B a viry spojené s běžným nachlazením, jako jsou koronaviry a rhinoviry. Kyselina rozmarýnová se jeví jako nejúčinnější v boji proti viru herpesu.

Připravili jsme pro vás na webu recepty na meduňkový čaj a meduňkový sirup, který je skvělý do letních limonád. 

Andělika lékařská

Andělika je rostlina, jejíž kořen, semena a plody se používají k výrobě léku. Andělika se používá při potížích s trávicím traktem, zejména při pálení žáhy, nadýmání a ztrátě chuti k jídlu (anorexie). 

Další nemoci, při kterých se vyskytovaly příznivé účinky anděliky, jsou artritida, ,,rýma“ nebo problémy se spaním. Některé ženy používají anděliku k zahájení menstruace. Angelika se také používá ke zvýšení produkce moči, zlepšení sexuální touhy a k léčbě předčasné ejakulace.

Výrobky, které si můžete vyzkoušet vyrobit z anděliky i doma, jsou andělikový čaj a andělikový likér. Jak na to naleznete na našem webu v rubrice Recepty. 

Levandule lékařská

Levandule je kvetoucí rostlina z rodiny mát, kterou lze snadno identifikovat podle její sladké květinové vůně. Jak se ukázalo, tato bylina se také běžně používá pro léčebné a terapeutické účely. Studie z roku 2017 dokazuje, že levandulový esenciální olej pomohl pacientům trpícím nespavostí. 

Levandule se využívá také v dermatologii. Nejčastěji se využívá pro léčbu akné, ekzémů a zánětů kůže. Antioxidační aktivita, kterou levandule vykazuje, přispívá k lepšímu hojení ran. Sušenou levanduli lze také použít jako přísadu do koupele pro dokonalé zrelaxovaní vašeho těla i mysli.

V nabídce Aromky Brno naleznete výrobky z levandule jako je levandulový hydrolát, který slouží jako přírodní pleťové tonikum nebo levandulový olej, který můžete aplikovat na spánky a navodit si tím klidný spánek. V pohodlí domova si můžete vyrobit levandulový čaj nebo levandulové víno dle našich receptů.