Sladový výtažek Světlý český tekutý
Kód: 50601Související produkty
Detailní popis produktu
Sladový výtažek je hustý sladový sirup, který vzniká vařením sladu a vody a odpařením vody na obsah max. 20 %. Jedná se o polotovar určený k domácímu vaření piva. Díky tomuto výtažku začíná proces domácí výroby piva až fází chmelovaru, odpadá tedy proces vaření sladiny.
Výtažek má zlatohnědou barvu, medovou konzistenci, sladovou vůni, má sladkou chuť. Výrobek není pasterovaný.
Doporučuje se k přípravě piva typu Pils, Lager, Bitter.
Obsahuje lepek.
Skladování: Výrobek musí být skladován při teplotě od 2 °C do max. 18 °C, v suchu - max. relat. vlhkosti do 60 %, bez působení přímého slunečního záření a cizích pachů. Pokud výtažek není po otevření balení spotřebován okamžitě, je nutné jej skladovat v chladničce (1 - 5 °C) a k opakovanému odebírání výtažku použít vždy čistou a suchou naběračku.
Balení:
*dóza 1000 ml - obsah 1,7 kg
Složení: ječný slad plzeňský, voda
Barva: 18-35 EBC*
Země původu: Česká republika
*Co je EBC? Neboli European Brewery Convention = standard, který určuje barvu piva podle přesně stanovených měřítek. Čím vyšší číslo EBC, tím tmavší pivo. Začíná to od nuly, což je prakticky voda, a pokračuje až k nejtmavším a černým pivům.
Návod na vaření piva ze sladového výtažku
Obsah dózy rozmíchejte v dostatečném množství vody, přiveďte k varu a proveďte chmelovar. Při chmelovaru se postupně přidává dávka chmele, nejčastěji ve třech dávkách. První část (asi 30 % chmele) se dávkuje na začátku varu, druhou část (50 %) asi po 40 minutách varu a poslední část chmele asi 5 minut před koncem. Po skončení varu celý obsah co nejrychleji zchlaďte na 13 - 15 °C. Zchlazenou mladinu velice opatrně přeceďte a zřeďte vodou na požadované množství. Při dosažení optimální teploty přidejte kvasnice.
Platí, že pro spodní kvašení je optimální teplota kvašení 13 °C a pro svrchní kvašení je pak optimální teplota 18 - 20 °C, doba kvašení se pohybuje od 6 do 12 dnů.
Proces kvašení má několik fází - nejprve se povrch pokrývá bílou pěnou (bílé kroužky), které postupně hnědnou, dochází k vynášení vlivem CO2 hořkých látek na povrch. Na konci kvašení je tato vrstva cca 2 mm, je potřeba ji odebrat, nesmí se dostat do piva.
Po kvašení ihned stočíme produkt do lahví. Při teplotě 13 °C při spodním kvašení a při teplotě 18 - 20 °C při svrchním kvašení nechte proběhnout druhotnou fermentaci (kvašení) cca 5 dnů. Poté uložte k ležení do tmavé chladné místnosti. Teplota by neměla přesáhnout 15 °C, doba zrání je nejméně 14 dnů.
Požadovaná stupňovitost celkový objem přidané vody
10° pivo, min. 2,8 % alkoholu 11 litrů
11° pivo, min. 3,0 % alkoholu 10 litrů
12° pivo, min. 4,2 % alkoholu 9 litrů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Ostatní |
---|---|
Hmotnost: | 1.72 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.