Nakládaný česnek v octu, neboli česnek ve sladkokyselém nálevu, je známý nejen svou intenzivní chutí, ale i svými blahodárnými účinky. A když ho naložíte, získáte pikantní delikatesu, která se hodí jako příloha k pečeným masům, do salátů i do pomazánek. Se správným nálevem bude mít nakládaný česnek vyváženou sladkokyselou chuť. Skvělou volbou je náš nálev na okurky Aromka Brno, který obsahuje ideální směs koření a perfektně se hodí i na tuto oblíbenou lahůdku.
Nálev na okurky od Aromky Brno je díky svému složení použitelný nejen na klasické nakládačky, ale hodí se i pro jiné druhy zeleniny nebo žampiony. Obsahuje 8% ocet a pečlivě sestavenou směs extraktů z kopru, nového koření, bobkového listu, tymiánu, chilli a hřebíčku, které česneku dodají příjemnou chuť a aroma.
Na nakládání se hodí pevné, zdravé stroužky česneku, ideálně z české sklizně. Můžete je krátce blanšírovat, aby byly jemnější, nebo ponechat syrové pro výraznější chuť. Pro milovníky ostřejších variant je ideální nakládaný česnek s chilli, který pikantnost posune ještě o úroveň výš. Pro milovníky jemnějších chutí doporučujeme vyzkoušet nakládaný česnek se sušenými rajčaty.
Recept na nakládaný česnek
Budete potřebovat:
- oloupané stroužky česneku
- nálev na okurky Aromka Brno (voda, cukr, sůl a ocet podle návodu)
- dle chuti chilli papričky nebo sušená rajčata
Postup:
- Oloupané stroužky česneku opláchněte (zbavíte je zbytků slupek a nečistot) a naskládejte do čistých sklenic.
- Přidejte případně další přísady podle chuti (chilli papričky nebo sušená rajčata).
- Připravte si nálev: náš okurkový nálev je macerát, který se musí naředit, aby splnil svůj účel. Dle návodu na etiketě si připravíte směs z vody, cukru, soli a octa a přidáte nálev na okurky Aromky. Snadno tak vyrobíte nálev na česnek za studena.
- Česnek ve sklenicích zalijte nálevem tak, aby byly všechny stroužky ponořené.
- Sklenice dobře zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 85 °C.
- Po vychladnutí uložte na chladnější a temnějšího místo.
Pokud hledáte variantu bez tepelné úpravy, můžete vyzkoušet nakládaný česnek bez zavařování. Připravený nálev jen svaříte, česnek zalijete, zavíčkujete a obrátíte sklenice dnem vzhůru. Uchovávejte v lednici.
Jak využít nakládaný česnek?
Skvěle se hodí k pečenému nebo grilovanému masu, k rybám, zelenině, do salátů, do pomazánek nebo do guláše. Skvěle doplní i obloženou mísu. Můžete si také vyrobit báječnou česnekovou majonézu, naložený česnek prolisujte a vmíchejte do majonézy. Nakládaný česnek je chuťovka, která potěší každého, kdo má rád výrazné delikatesy.
Tip navíc
Pokud máte rádi ostřejší chuť, vyzkoušejte místo sladkokyselého nálevu náš salátový ocet s chilli. Dodá česneku pikantní nádech a skvěle se hodí pro milovníky výraznějších nakládaných specialit.