Kyselina citronová a její použití

Když se řekne kyselina citronová,  vybavíte si především její využití v kuchyni, zejména při zavařování. Podporuje totiž houstnutí ovocné směsi, udrží její barvu a zvýrazňuje chuť, proto se velmi často využívá při domácí výrobě džemů, marmelád nebo sirupů. Zároveň funguje jako konzervant.

Využití kyseliny citrónové je však mnohem pestřejší, můžete ji použít v celé domácnosti. Je výbornou náhradou za ocet, pokud vám nevyhovuje jeho přirozená “vůně”. 

Účinný, univerzální a zároveň ekologický čisticí prostředek si z kyseliny citronové vyrobíte raz dva. Do prázdné lahve s rozprašovačem nasypte pár lžiček kyseliny citronové a dolijte vodou.Pro běžné čištění doporučujeme poměr 1:20. Pro silnější špínu můžete zvýšit koncentraci na 1:10 Promíchejte a hurá na úklid!

Prověřené tipy, jak můžete využít kyselinu citronovou na úklidkyselina-citronova-skupina_1
  • snadno odstraňuje skvrny a lepidla z nerezové oceli
  • likviduje bakterie, odstraňuje mastnotu a skvrny
  • odvápňuje a dezinfikuje pračku, myčku, konvice, kávovary, kohoutky ad.
  • vyleští zrcadla i okna 
  • vyčistí sprchový kout i toaletu
  • změkčuje prádlo
  • odstraňuje skvrny od potu
  • dezinfikuje povrchy
Kyselina citronová na čištění konvice a odvápnění

Pro čištění konvice je kyselina citronová skvělý pomocník. 2–3 lžíce kyseliny citronové nasypejte do konvice, zalijte vodou a přiveďte k varu. Pak nechte horkou vodu s kyselinou citronovou ještě alespoň 30 minut působit. Vylijte, vypláchněte a konvice bude jako nová. 

Odvápňuje také baterie, kohoutky, dlaždice i sprchový kout. Namíchejte roztok z 1 litru teplé vody a 2 polévkových lžic kyseliny citronové. Nechte rozpustit ve vodě. Poté naneste na povrch, nechte působit 5 minut a vyčistěte do sucha.

Pro zářící toaletu nasypte 3/4 hrnku kyseliny citronové do toaletní mísy. Nesplachujte a nechte působit přes noc. Následující den umyjte a spláchněte.

Kyselina citronová pro dezinfekci

Do rozprašovače nalijte roztok z kyseliny citronové a vody. Doporučujeme: přidejte kapku našeho přírodního vonného oleje, váš domov tak účinně vydezinfikujete a zároveň krásně provoníte. Používejte všude tam, kde chcete vyčistit a dezinfikovat nějaký povrch. Pozor však na mramor, veškeré kamenné povrchy, mosaz a starožitné věci.

Pro dezinfekci a vyčištění kuchyňské linky použijte roztok z 9 dílů vody na 1 díl kyseliny citronové.

Kyselina citronová na pračku i myčku

Do pracího bubnu nebo na dno myčky nasypte 250 g kyseliny citronové a zapněte program s  teplotou 60 °C. Kyselina citronová účinně odvápňuje, čistí a zároveň dezinfikuje vaše spotřebiče.

Kyselina citronová na praní

Připravte si litr vlažné vody a nasypejte do ní 80 až 100 gramů kyseliny citronové v prášku. Promíchejte a máte hotovo, kyselina citronová jako aviváž je připravena. Před praním jednoduše nalijte část roztoku do přihrádky na aviváž, zbytek uschovejte pro další praní.  Vyprané prádlo bude příjemně jemné a hebké a navíc pročistíte celou pračku. Bez obav můžete tento postup použít i pro praní dětských plen a oblečení, ale raději bez vonného oleje.

S kyselinou citronovou se zbavíte i nepříjemných skvrn od potu na bílém i barevném prádle. Připravte si směs kyseliny citronové a vody v poměru 1:10 a namočte do ní prádlo.  Nechte působit alespoň hodinu, pak vyperte jako obvykle, a po skvrnách nebude ani památky. 

Kyselina citronová na okna a zrcadla

Špinavá okna nebo šmouhy na zrcadle umyjte  roztokem 2 litrů teplé vody s 2 lžícemi kyseliny citronové. Stačí nastříkat a setřít hadříkem, ideálně z mikrovlákna.

Kyselina citronová na odpady

Při smíchání s jedlou sodou v poměru 1:1 účinně čistí odpady. Nasypte kyselinu citronovou a jedlou sodu v uvedeném poměru do odpadu, zalijte horkou vodou a nechte působit. Po probublání a vyšumění vyčistěte odpad gumovým zvonem.

Na připáleniny

Kyselina citronová vám pomůže s připálenými hrnci a pánvemi. Jednu polévkovou lžíci kyseliny citronové rozřeďte v šálku vody. Hotovou směs nalijte do připáleného hrnce nebo pánve, přiveďte k varu a nechte asi 2 minuty vařit. Svařenou směs vylijte, odstraňte zbytky připálenin, nádobí opláchněte a osušte.

Kyselinu citrónovou na úklid můžete objednat z pohodlí domova na našem e-shopu aromka.cz.