Rumové aroma - lihové vs nelihové

Rumové aroma zná asi každý, je ideální do cukrářských výrobků, na pečení nebo na výrobu alkoholických nápojů.

Rozdíly ve složení 

Rumové aroma lihové je složeno z aromatických látek éterů a bází. Pro dodání rumové chuti, kterou známe, je navíc přidaná aromatická látka, zvaná rumová kompozice. Tyto látky jsou smíchány s lihem a vodou, dle stanovených poměrů. Požadovanou barvu rumového aroma získáme přidáním karamelu lihovinového, aby byl výrobek co možno  nejbližší barvě rumu. 

U Rumového aroma bez obsahu lihu je nosič invertní cukr, do kterého je přidáno rumové aroma. Toto rumové aroma je hotový výrobek, který obsahuje všechny potřebné aromatické látky. Toto aroma není barvené karamelem. 

Rozdíly v použití 

Rumové aroma s obsahem lihu je vhodnější varianta do výrobků, které již obsahují alkohol a díky tomu dojde k lepšímu spojení surovin. Lze ho použít také do pekařských a cukrářských výrobků.  

Rumové aroma bez obsahu lihu je výhodnější varianta pro cukráře a pekaře. Cukerný nosič sa lépe zpracovává s krémy a náplněmi. Ve formě hustší kapaliny se snadno dávkuje a snadno se rozpouští. Tím, že toto aroma je na tekutém cukerném nosiči, dodá výrobku sladkou chuť, o to méně cukru je potom třeba přidat do hotového výrobku. 

Daňové aspekty prodeje runmového aroma

Pokud se používá aroma s obsahem lihu, je tento výrobek zatížen spotřební daní, která je zahrnutá v ceně výrobku. Zákon o lihu umožňuje výjimku, kdy je výrobek osvobozen od spotřební daně, a to když je výrobek používán ve výrobě potravin. 

Osvobození jsou např. cukráři a pekaři. Výjimka se sebou nese nutnost vést evidenci o příjmu a výdeji daných aromat. Nutnost ohlašovat nákup celní správě. Rumové lihové aroma, které je kupováno ve větším množství po registraci firmy (IČ, DIČ), má speciální velkoobchodní cenu - https://www.aromka.cz/velkoobchod/.

Cena aromat bez obsahu lihu není zatížena spotřební daní, tudiž odpadá nutnost evidence a ohlašování celní správě. 

Vzhledem k tomu, že líh je hořlavina, je nutné při větších odběrech dodržať speciální skladovací podmínky. 

E-shop Aromka.cz nabízí rumové aroma cukrářské, které má 40 % objemových alkoholu. Balení 260 ml je určeno pro maloodběratele k domácímu použití, pro velkoodběratele je dostupné, po registraci firmy, ve větších baleních. 

Rumové aroma bez obsahu alkoholu můžete objednat na e-shopu Aromka.cz.