Čištění jedlou sodou

Jedlá soda (soda bikarbona) je účinný a ekologický pomocník pro každou domácnost. Čištění sodou nezatěžuje přírodu ani vaši peněženku, neobsahuje žádnou chemii, je zdravotně nezávadná, zkrátka ideální prostředek na čištění. Připravili jsme pro vás přehled všeho, co dokáže jedlá soda.jedla-soda-skupina

Jedlou sodu koupíte v našem e-shopu hned ve třech velikostech, balení 1 kg, 2 kg a  jedlou sodu ve velkém balení - 5 kg.

Jedlá soda pro neutralizaci pachů

Hravě si poradí s nepříjemným zápachem, ať už v ledničce, odpadkovém koši nebo kdekoliv ve vašem domově. Nasypte ji do malé misky a nechte ji v místnosti, kde se potřebujete nepříjemného odéru zbavit. 

Vaše boty už budou vonět jen po fialkách, stačí když do nevábně vonící obuvi nasypete malé množství sody, necháte ji přes noc působit a ráno vyklepete.

Pokud máte pocit, že váš koberec zrovna nevoní, ať už proto, že máte doma domácího mazlíka nebo třeba kuřáka, opět pomůže jedlá soda. A to nejen na koberec, ale třeba i na sedačku, potahy apod. Nasypte jedlou sodu na koberec, pelíšek domácího mazlíčka nebo potahy doma i v autě, nechte působit a pak vysajte. Kouzlo ukončeno.

Dvě lžičky jedlé sody rozpusťte ve sklenici teplé vody a přes noc do ní vložte rovnátka nebo umělý chrup. Jedlá soda v tomto případě pomůže nejen s eliminací nepříjemných pachů, ale  i s odstraněním zbytků jídla. 

Bikarbona pro odmaštění a mytí 

Jedlá soda je účinný pomocník také pro odmaštění a uvolnění odolné špíny z nádobí. Smíchejte sodu s teplou vodou, naneste na čištěné místo, nechte chvíli působit, pak jen opláchněte a je hotovo. Ale pozor na hliník, na ten je soda nevhodná. Na zapečené pekáče, hrnce, plotýnky na vařiči, troubu nebo gril použijte koncentrovanější sílu jedlé sody. Připravte si pastu ze sody a vody v poměru 1:1, nanesenou pastu nechte chvíli působit, pak vyčistěte, domyjte čistou houbičkou a utěrkou vysušte.

Nevzhledných map od kávy nebo černého čaje ve vašem oblíbeném hrnku se jednoduše zbavíte houbičkou s kašičkou z jedlé sody a vody. Pokud jde o silnější usazeniny, namočte hrnek přes noc do roztoku ¼ l vody a ¼ hrnku sody. I termosku můžete snadno vyčistit, nasypejte do ní asi 5 lžic jedlé sody, zalijte horkou vodou, protřepejte a nechte působit klidně přes noc. Ráno s pomocí kartáče na lahve termosku vyčistěte, důkladně propláchněte a nechte vyschnout. 

Jedlá soda vám pomůže odmastit i vytrvalé olejové skvrny např. v garáži, tady opět použijte poměr 1:1.

Do boje s vodním kamenem si vezměte na pomoc ocet. Směs sody a octa dělá s vodním kamenem divy.

Jedlá soda na praní

Natočte horkou vodu, přidejte sodu a do připraveného roztoku ponořte prádlo. Nechte působit několik hodin, klidně i celou noc. Zbavíte se tak odolných mastných skvrn, skvrn od krve, ovoce apod. Báječně funguje i na špinavé zašedlé utěrky, záclony nebo bílé látkové plenky. Pokud potřebujete osvěžit oblečení, přidejte ½ hrnku jedlé sody do pračky, zvolte prací program na 60 - 90 °C. Zatuchlé hadry na  podlahu a mopy ponořte do silného roztoku sody a horké vody, nechte působit několik hodin, propláchněte čistou vodou a budou připravené vám opět dobře sloužit. Nezaměňujte ale s prací sodou, to je téma na jiný článek.

Čištění pračky jedlou sodou

Hrnek jedlé sody (asi 200 g)je nasypaný do pračky nebo do myčky nádobí umí doslova čarovat. Zapněte  program na 60 - 90 °C, váš spotřebič bude jako nový, zbavený usazenin a navíc i zápachu.

Síla sody na ucpané odpady

Pár lžic jedlé sody nasypte do odpadu a zalijte horkou vodou. Pokud je odpad hodně neústupný, pomůže jedlá soda a ocet. Použijte hrnek sody a hrnek octa a zalijte horkou vodou. Nechte ½ hodiny až hodinu působit, poté přelijte asi 2 litry horké vody.

Soda pro zářivý lesk stříbra

Tento trik používaly už naše babičky, stačí vám jedlá soda a alobal. Skleněnou nebo porcelánovou misku vyložte alobalem lesklou stranou nahoru. Na alobal položte stříbrné šperky a zalijte vroucí vodou, do které rychle nasypte i jedlou sodu. Vznikne pěna, kterou nechte 3 minuty působit, v případě potřeby prodlužte dobu působení. Opláchněte vodou a vyleštěte hadříkem.

Jedlá soda na plíseň

Jedlá soda si poradí i s nepříjemnou plísní na zdi. Smíchejte sodu a vodu v poměru 1:1, vzniklou hustou pastu naneste na postižená místa. Zhruba po půl hodině setřete, omyjte vodou a nechte vyschnout. Jako prevenci proti plísni můžete jedlou sodu používat pravidelně. Do rozprašovače nalijte 0,5 l vody, přidejte 2 kávové lžičky sody a nastříkejte na problematická místa.

 Auto jako nové díky jedlé sodě

Slabým roztokem sody a teplé vody odstraníte z předního skla hmyz a nečistoty. Funguje i na poklice na kolech, ale tam bude vhodnější silnější roztok. Opět platí, na kola z hliníkové slitiny sodu nepoužívejte.

Náš tip na výrobu domácího osvěžovače vzduchu

Do textilního prodyšného pytlíku nasypejte 4 lžíce jedlé sody smíchané s 2–3 kapkami vonného oleje  (levandule, citron, lemongrass, meduňka, eukalyptus) nebo s kousky sušené pomerančové kůry či jakýchkoli jiných citrusů. Uzavřete a zavěste do místnosti.