Bělidlo na prádlo

Ať chceme nebo ne, dříve nebo později se stane, že naše zářivě bílé prádlo už nebude tak běloskvoucí, ale spíš zašedlé a mnohdy i se zažloutlými skvrnami např. od potu. To se dá však poměrně snadno vyřešit. Máme pro vás několik tipů, jak vaše prádlo vrátit do kondice tak, aby bílá opět bílá byla. A navíc bez chemie!

Poradíme vám, jak vybělit prádlo bez chemie. Naše doporučené produkty jsou ekologická bělidla na prádlo, která jsou účinnou variantou bělení a šetří přírodu i vaši peněženku.  Navíc je koupíte na jedno kliknutí v našem e-shopu.

Jak vybělit prádlo bez chemie

Jaké bělidlo tedy použít, aby vaše prádlo nebo záclony zářilo čistotou a vydrželo to tak co nejdéle? Mezi nejznámější a nejúčinnější bělidla patří peroxid vodíku nebo perkarbonát sodný, které původní barvu prádla oživí a pomohou i se skvrnami. Další produkty, které dokáží prádlo zbavit zašedlého nebo zažloutlého nádechu jsou jedlá soda, kyselina citrónová nebo bílý ocet.

Perkarbonát sodný jako bělidlo na prádlo

Perkarbonát je velmi oblíbený jako nejlepší bělidlo na prádlo. Perkarbonát se během praní rozkládá na sodu a peroxid, který způsobuje bělení. Myslete však na to, že se jeho účinek aktivuje až při teplotě nad 60 °C, což by některému typu prádla mohlo vadit. Vyřešíte to přidáním aktivátoru TAED, který podporuje uvolnění peroxidu při nižší teplotě. 

Pro bělejší prádlo: 2 - 3 lžíce do zásobníku s pracím prostředkem

Na odolné skvrny: 1-2 lžíce perkarbonátu zalijte teplou vodou a prádlo nechte namočené několik hodin nebo přes noc, podle odolnosti skvrn. Při namáčení přes noc, nemusí mít voda teplotu nad 60 °C, aby perkarbonát působil.

Jedlá soda pro zářivě bílé prádlo

Jedlá soda se používá především pro udržení zářivě bílé barvy prádla nebo záclon. Pravidelné používání jedlé sody při praní vám zajistí bílé prádlo bez nehezkého nádechu šedé. Navíc prádlo změkčí a zbaví vás i vodního kamene. Vaše prádlo nebo záclony tak zůstanou zářivě bílé dlouhou dobu.

Ocet na bělení prádla

Ocet dokáže krásně rozjasnit vaše prádlo, stačí přidat do pračky 1/2 hrnku bílého octa. Potřebujete-li rozjasnit zašedlé bílé prádlo, použijte asi 100 ml octa a přidejte ho do přihrádky na předpírku, stejné množství přidejte i do konečného máchacího cyklu. Stejný postup zvolte i pro udržení barev na vašem barevném prádle. Ochráníte ho tak před vyblednutím barev a černá zůstane černou. A jak vybělit zažloutlé prádlo? Ocet si poradí i se skvrnami od potu. Do litru teplé vody přidejte 3 PL bílého octa, v tomto roztoku nechte prádlo namočené klidně pár hodin. Pak vyperte obvyklým způsobem. Pro zvýšení účinku octa můžete přidat jedlou sodu.

Kyselina citronová jako bělidlo

S kyselinou citronovou se zbavíte nepříjemných skvrn od potu na bílém i barevném prádle. Připravte si směs kyseliny citronové a teplé vody v poměru 1:10 a namočte do ní prádlo. Nechte působit alespoň hodinu, pak vyperte jako obvykle, po skvrnách nebude ani památky. Stejný postup zvolte, pokud se chcete zbavit zašedlého nádechu bílého prádla.

Jak vybělit prádlo peroxidem

Pro bělejší prádlo přilijte hrnek peroxidu k běžnému pracímu programu. Peroxid snadno a účinně odstraní i odolné skvrny na oblečení nebo žluté skvrny od potu. Smíchejte peroxid vodíku, jedlou sodu a vodu v poměru 1 : 1 : 1. Kartáčkem směs zapracujte na skvrny a nechte působit alespoň 30 minut. Znovu použijte kartáček, pak prádlo důkladně vymáchejte a vyperte obvyklým způsobem.

Nejlepší bělidlo na záclony

Někdo nedá dopustit na jedlou sodu, jiný na ocet nebo perkarbonát. Všechny tyto přípravky skvěle fungují na vybělení záclon, stačí si vybrat ten, který vám vyhovuje nejvíc.

Bělení záclon jednou sodou:  2 litry teplé vody s pěti PL jedlé sody. Záclony do roztoku namočte nejméně na 2 hodiny, ideálně přes noc. Pak je vyperte v pračce na jemný cyklus bez ždímání nebo s nízkými otáčkami.

Bělení záclon octem: asi 150 ml bílého octa nalijte buď přímo do bubnu pračky nebo do dávkovače na prací prostředek a vyperte běžným způsobem.

Peroxid na záclony: záclony namočte do většího kýble s teplou vodou a 2 hrnky peroxidu vodíku. Nechte působit zhruba 1 hodinu, poté záclony vyperte obvyklým způsobem. 

Bělení záclon perkarbonátem: 1-2 lžíce perkarbonátu zalijte teplou vodou a záclony nechte namočené několik hodin nebo přes noc. Pak je vyperte běžným způsobem.


Aromka Brno nabízí kromě ekologických bělidel  na prádlo celou řadu produktů pro rychlý a účinný eko úklid.

Na našem blogu najdete články s praktickými radami, jak tyto produkty používat a s čím vám v domácnosti při praní nebo úklidu pomohou.