Rumové aroma vs rumový ether

Vážení zákazníci, jak jsme vás již dříve informovali EFSA, tedy Evropský úřad pro bezpečnost potravin,v roce 2018 po řadě testů mnoha druhů rumového etheru rozhodl na základě přítomnosti několika nežádoucích a potenciálně nebezpečných látek, že rumový ether jako základní složka rumového aroma nemůže být nadále používána.

Rumový ether neboli ethylester kyseliny mravenčí je ona základní chuť a vůně „tuzemáku“, kterou známe už přes sto let. Dle statistik je každá čtvrtá láhev prodané lihoviny právě „tuzemák“. Ještě v roce 2018 začalo vyjednávání ze strany České republiky, aby byla tomuto produkt udělena výjimka pro použití právě a jen do výrobku „Tuzemák“. Díky těmto jednáním však bylo pouze dosaženo udělení 5-ti letého termínu, abychom našli náhradu za problematický rumový ether. Rok 2018 byl také rokem, kdy výrobci cukrovinek a cukrářských výrobků nemohli, bez výjimky, už toto aroma používat.

 

Snímek obrazovky 2023-08-01 135151 kys
Obr.: ethylester kyseliny mravenčí

 

A právě rok 2023 je rokem, kdy výjimka a tedy i možnost použití rumového etheru končí. V dubnu tohoto roku jsme také my, Aromka Brno s.r.o. ukončili výrobu rumového aroma s touto surovinou. Aroma bylo možné použít pouze pro výrobu výrobku „tuzemák“ a jeho alternativ (např.kávový), takže nebyl určen koncovým zákazníkům.

Samozřejmě, že nahradit jedinečnou surovinu není nic jednoduchého, ale díky mnoha testům a zkouškám se nám podařilo připravit a namíchat alternativní a plnohodnotnou variantu rumového aroma bez použití rumového etheru a již několik let ji nabízíme a těší se velké oblibě.

Více informací naleznete zde rumové aroma cukrářské.