Červená řepa

Na první pohled jednoduchá uvnitř výjimečná

V posledních letech přitahuje pozornost zdraví prospěšná funkční potravina - kořenová zelenina Beta vulgaris rubra, kterou známe pod českým názvem červená řepanalev-cervena-repa-1l

Aromka Brno nabízí unikátní nálev na červenou řepu. Nálev obsahuje vyvážený poměr fenyklového, anýzového aromatu a octu. Stačí přidat jenom sůl, cukr a vodu a můžete nakládat. Postup na zavařování červené řepy naleznete v našem receptu Zavařování červené řepy.

Zatímco vědecký zájem o červenou řepu nabral na síle teprve v posledních několika desetiletích, zprávy o jejím použití jako přírodního léku pocházejí již  z římských dob. Dnes se červená řepa pěstuje v mnoha zemích po celém světě, pravidelně se konzumuje jako součást běžné stravy a běžně se používá ve výrobě jako potravinářské barvivo známé jako E162.

Nutrienty obsažené v červené řepě

Červená řepa obsahuje velmi širokou škálu prospěšných látek. Kromě významného množství vitamínu A, v ní najdeme vitamíny B1, B2, B9 i vitamín E, který je velmi silný antioxidant. Řepa obsahuje i minerály jako je draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, obzvláště pak cenný jód, selen, mangan či lithium, jenž je významný svým pozitivním vlivem na naši psychiku. Červená řepa je přirozeně bohatá na dusičnany. 

Řepa obsahuje pektin, který pomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi a vyživuje střevní mikroflóru, čímž předchází vzniku zácpy.

Z barviv kromě betakarotenu řepa obsahuje také betain a betanin. Právě betain je označován jako prevence před rakovinou a zároveň podporuje náš největší detoxikační orgán, kterým jsou játra.

Zdravotní benefity

Zdroje dusičnanů ve stravě jsou důležité pro řízení kardiovaskulárního zdraví. Dusičnany pomáhají zlepšit průtok krve tím, že uvolňují krevní cévy, snižují ztuhlost tepen a podporují dilataci (rozšíření), která potenciálně snižuje krevní tlak.Návrh bez názvu (49)

Červená řepa je jedním z nejbohatších zdrojů glutaminu, aminokyseliny nezbytné pro zdraví a údržbu našich střev. Je  také bohatá na vlákninu, která podporuje funkci střev.

Červená řepa byla zařazena mezi 10 nejsilnějších antioxidačních druhů zeleniny. Bylo prokázáno, že betalainové sloučeniny, zodpovědné za červenou barvu kořene, mají vysoké antioxidační a protizánětlivé schopnosti. To znamená, že pomáhají chránit buňky před poškozením.

Rostlinným pigmentem, který dává červené řepě její bohatou, purpurově karmínovou barvu, je betacyanin, silný prostředek, o kterém se předpokládá, že pomáhá potlačovat rozvoj některých typů rakoviny včetně rakoviny močového měchýře.

Jak řepu konzumovat?

Jako každou zeleninu je nejlepší ji konzumovat čerstvou, ale to lze jenom ve formě šťávy, která potom neobsahuje prospěšnou vlákninu. Proto je ideální varianta vaření nebo zavařování. Zavařená řepa je výborná jako příloha, také se z ní dají připravit saláty nebo pomazánky. 

 

Zdroj: Odborný článek o pozitivních účincích červené řepy na naše zdraví, publikovaný na webu www.mdpi.com/journal/nutrients  dne 14. dubna 2015. Autoři: Tom Clifford - Univerzita v Loughborough, Glyn Howatson - Northumbrijská univerzita, Daniel J West - Newcastle University, Emma Stevensonová - Newcastle University