Zavařování červené řepy - recept

Milujete červenou řepu a nikdy jí není dost? Pak to chce dostatečné zásoby. Poradíme Vám, jak na zavařování řepy a tak budete mít tuto pochoutku vždy po ruce.

S naším nálevem na červenou řepu budete s nakládáním hotovi raz dva.

nalev-cervena-repaIngredience pro přípravu nakládané řepy

Z tohoto množství připravíte 6 l nálevu. Při použití sklenic s obsahem 750 ml by vám toto množství mělo vystačit na cca 10 sklenic. Pokud zavařujete menší množství řepy, upravte si poměr ingrediencí dle potřeby.

Postup přípravy sladkokyselého nálevu

V připravené pitné vodě rozpusťte mícháním sůl a cukr. Přidejte ocet a nálev na červenou řepu. Náš nálev na červenou řepu obsahuje anýzové a fenyklové aroma ve vhodném poměru pro nakládání řepy, připravovaný sladkokyselý nálev tedy nemusíte více kořenit, vše je hotovo rychlostí blesku.

Postup zavařování červené řepy

Řepu omyjte a uvařte i se slupkou do poloměkka. Podle její velikosti to bude trvat 40 - 60 minut. Dejte pozor, aby nebyla řepa zbytečně převařená. Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte dle potřeby (na plátky, kostičky, hranolky...). Malé řepy můžete nechat vcelku. Připravenou řepu naskládejte do vymytých sklenic, zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte a sterilujte cca 20 minut při 85 °C.

Už jste vyzkoušeli sterilaci v myčce nádobí? Ideálně sterilujte na dlouhý program 70 °C:)

Otestujte svou pevnou vůli, protože naloženou řepu je dobré nechat pár dní uležet. Přejeme dobrou chuť!

Tip: Podle chuti můžete zavařovat červenou řepu s křenem nebo cibulí.

Doporučujeme vyzkoušet naloženou řepu s kozím sýrem z kozí farmy DoRa a už nebudete jíst nic jiného:)

Vše o pozitivních účincích a využití červené řepy se dozvíte na www.cervenarepa.eu.