Zavařování červené řepy - recept

Milujete zavařenou řepu a nikdy jí není dost? Pak to chce dostatečné zásoby. Poradíme Vám, jak na zavařování řepy a tak budete mít tuto pochoutku vždy po ruce.

S naším nálevem na červenou řepu budete s nakládáním hotovi raz dva.

nalev-cervena-repaNakládaná červená řepa - ingredience pro přípravu:

Z tohoto množství připravíte 6 l nálevu. Při použití sklenic s obsahem 750 ml by vám toto množství mělo vystačit na cca 10 sklenic. Pokud zavařujete menší množství řepy, upravte si poměr ingrediencí dle potřeby.

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu - postup přípravy

V připravené pitné vodě rozpusťte mícháním sůl a cukr. Přidejte ocet a nálev na červenou řepu. Náš nálev na červenou řepu obsahuje anýzové a fenyklové aroma ve vhodném poměru pro nakládání řepy, připravovaný sladkokyselý nálev tedy nemusíte více kořenit, vše je hotovo rychlostí blesku.

Jak zavařit červenou řepu

Řepu omyjte a uvařte i se slupkou do poloměkka. Jak dlouho vařit řepu závisí na její velikosti , bude to trvat 40 - 60 minut. Dejte pozor, aby nebyla řepa zbytečně převařená. Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte dle potřeby (na plátky, kostičky, hranolky...). Malé řepy můžete nechat vcelku. Připravenou řepu naskládejte do vymytých sklenic, zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte a sterilujte cca 20 minut při 85 °C. 

Zavařená červená řepa se hodí do salátů, pomazánek, k tučnému masu, skvělá je i k čočce. Doporučujeme vyzkoušet naloženou řepu s kozím sýrem z kozí farmy DoRa a už nebudete jíst nic jiného:) A co teprve carpaccio z řepy?!

Už jste vyzkoušeli sterilaci v myčce nádobí? Ideálně sterilujte na dlouhý program 70 °C:)

Otestujte svou pevnou vůli, protože sterilovaná červená řepa potřebuje pár dní na uležení. Přejeme dobrou chuť!

Tip: Podle chuti můžete zavařovat červenou řepu s křenem nebo cibulí. 

Vše o pozitivních účincích a využití červené řepy se dozvíte na www.cervenarepa.eu.