Průmyslová výroba kečupu

Základním rozdílem mezi průmyslově vyráběným kečupem a domácím kečupem je výběr surovin na přípravu. Průmyslově vyráběný kečup je hlavně z rajčatového protlaku, octu, cukru, vody a koření. Často obsahuje také kukuřičný škrob, zahušťovadla typu xanthan a aromata. 

Základem domácího kečupu jsou čerstvá rajčata, jablka, cibule, ocet a koření. Recept na přípravu domácího kečupu najdete na našem e-shopu - Recept domácí kečup.

Kečup je jednou z nejvyužívanějších omáček, používaných při vaření anebo jen tak ke hranolkům, bramborám nebo do hotdogů či burgerů.

Při výběru kvalitního kečupu v obchodech je nutné výběr zaměřit na množství rajčat a ten by měl být 200 g rajčat na 100 g kečupu. 

Průmyslová výroba kečupu

Kečupem, který se vyrábí ve velkém množství a je poté lahvovaný a prodávaný do obchodů, se rozumí dvakrát až čtyřikrát zahuštěný protlak z rajčat. Jeho chuť je upravena přídavkem soli, octa, sladidla a extraktů koření na kečupkecup-S

Rajčatový protlak se míchá ve vhodné nádobě s vodou a ochucovadly. Stabilitu vzniklého výrobku je třeba upravit stabilizátory (modifikované škroby, pektiny a pod.), obsah stabilizátorů je cca 2-5 %. Tyto stabilizátory brání rozdělování pevného a kapalného podílu a současně upravují konzistenci kečupu, který má být hladký, jemný a lesklý. 

Po smíchání ingrediencí dané receptury následuje proces plnění do skleněných lahví a následné sterilace. Menší podíl kečupů se doposud chemicky konzervuje přídavkem kyseliny sorbové a benzoové. Tento způsob se využívá při použití plastových obalů, vzhledem ke komplikované  termosterilaci. 

Příznivý vliv na stabilitu kečupů mají také fytoncidní látky přítomné v extraktech použitého koření. 

Hotový kečup by měl obsahovat minimálně 7 % refraktometrické sušiny pocházející z rajčat, celková koncentrace rozpustné sušiny běžně činí 28 %. 

Výroba rajčatového protlaku

Rajčatový protlak se vyrábí dvěma způsoby: hot-break a cold-break. Hot-break způsob spočívá v tom, že se rajčata spařují a současně drtí nebo se spařuje již rajčatová drť. Je nutné odstranění semen. Zahřívání rajčatové hmoty probíhá zhruba za podmínek 90 °C po dobu 1 min. 

Cold-break protlak se liší ve způsobu ošetření drtě z rajčat. Ta se podrtí za studena (20-30 °C) a ponechají při nízké teplotě po dobu několika hodin. Protlak cold-break je řidší a světlejší. 

Aromka Brno je dodavatelem ingrediencí na výrobu kečupů i dalších omáček.