Jak se dělá rum

Zmínky o existenci tzv. tuzemského rumu pochází už z 19. století, kdy se začal vyrábět ve střední Evropě jako levnější náhražka tehdy velmi drahého kubánského rumu. V dobách Rakouska-Uherska u nás tuzemák doslova zlidověl, hlavně mezi chudšími vrstvami. Oblíbeným nápojem zůstal dodnes, neobejde se bez něj žádná česká hospoda. K historii rumu v Čechách příliš informací není, ale jisté je, že první Tuzemák se u násRum lahev začal vyrábět v roce 1948. Bandita, další český rum, má kořeny v 17. století.  

Jak se vyrábí rum

Pro výrobu pravých rumů se používají 3 základní typy surovin:

  • Třtinová šťáva – tekutá část získaná jednoduše drcením jednoho typu cukrové třtiny, je pak extrahována a lze k ní přidávat část limetkové šťávy. 
  • Třtinový sirup – jedná se o hustou kapalinu, která vzniká vařením, redukcí třtinové šťávy (pomocí páry). 
  • Melasa – je surovina vznikající při výrobě cukru, obsahuje zbytkovou sacharózu.

Postup výroby rumu má 4 kroky:

FERMENTACE

Je prvním krokem výroby pravých rumů. Jedná se o fázi, kdy je k dané surovině přidávána voda a kvasinky, proces fermentace probíhá ve fermentačních tancích nebo nádržích a doba trvání je podle typu rumu. U lehčích typů je to několik dní a u těžších typů pak cca 3 týdny. Kvasinky přeměňují cukr v alkohol při několika po sobě následujících chemických reakcích.

DESTILACE

Po fermentaci následuje destilace a opět dle typu rumu se jedná o destilaci jednostupňovou až po třístupňovou. Obsah alkoholu se pohybuje od 45-75% objemových alkoholu.

ZRÁNÍ

Je posledním krokem výroby rumů a doba je odvislá od konečné kvality rumu.

MÍCHÁNÍ

Před lahvováním se můžou rumy samozřejmě i míchat, a to jak rumy s různou dobou zrání, z různých výrobních lokalit nebo s různým způsobem destilace.

Pojem rum - zákonná definice (EU)

Pro zajímavost uvádíme pár hlavních bodů z nařízení (EU) 2019/787:

  • Rum je lihovina vyrobená výhradně destilací produktu získaného alkoholovým kvašením melasy nebo sirupu vznikajících při výrobě třtinového cukru nebo samotné šťávy z cukrové třtiny, destilovaná na méně než 96 % objemových, takže destilát má zřetelné specifické vlastnosti rumu. 
  • Rum může obsahovat přidaný karamel pouze jako prostředek pro úpravu zbarvení.
  • Není povoleno aromatizovat nebo přidávat alkohol. 
  • Rum může být slazen k dotvoření konečné chuti. Konečný výrobek však nesmí obsahovat více než 20 gramů sladidel na litr. 

Co je tuzemák neboli dříve tuzemský rum

Tuzemák je tradiční český alkoholický nápoj. Jedná se o náhražku pravého rumu, která se vyrábí ochucováním zředěného lihu rumovou trestí. Lihovina je barvena karamelem, nejčastěji typem E150a, obsah lihu dříve 40%, dnes většinou 37,5-38%. Dříve se legislativně řadil mezi tzv. ostatní lihoviny. Kvůli pravidlům EU, které umožňují použít název rum jen pro nápoje z destilátu z cukrové třtiny, je od 1. ledna 2003 nahrazeno původní oficiální označení rum nahrazeno označením jako „tuzemský“ nebo „tuzemák“.

Jaký je rozdíl mezi rumem a tuzemákem?

Rum – výlučně z cukrové třtiny, bez aromat, zrající

Tuzemák – vyrábí se pomocí ochucení aromaty, barvený, nezraje

 

Rum pro pečení a výrobu 

Rum se stal díky své nezaměnitelné vůni také velmi oblíbenou ingrediencí při pečení. Kapka rumu se přidává do bábovek, vánočního pečiva, dezertů, šodó atd.  Mnohá hospodyňka však dnes raději používá rumová aromata. V roce 2018 bylo rumové aroma s rumových etheremrumove-aroma-cukrarske-260ml zakázáno prodávat. Článek k problematice rumového aroma v EU si můžete přečíst na našem webu. 

Proto jsme vyvinuli cukrářské rumové aroma, která splňuje všechna nařízení a zároveň mají velmi podobnou vůni a chuť jako tuzemák. V naší nabídce najdete aroma Rumové cukrářské  určené k ochucování cukrářských a pekařských výrobků - např. vdolečků, koláčů. Je také vhodné k výrobě vaječného likéru nebo k výrobě tradičního tuzemáku. Může být i součástí míchaných nápojů grog a punč nebo koktejlů s rumovou příchutí. Výborně se hodí k výrobě domácího rumu - tuzemáku, recept Jak vyrobit rum tuzemák najdete na našich stránkách. karibsky-rum-aroma-260ml

Další aroma Aroma Karibský rum, je skvělé pro přípravu, ochucování a aromatizaci alkoholických nápojů, likérů, výrobu “domácího karibského rumu” a přípravu exotických koktejlů.

Dělení rumů

Rumy se dělí především podle oblasti a barvy. Rum se dnes už vyrábí téměř všude na světě, i v Česku máme své značky rumu. Nejznámější rumy pocházejí z Karibiku a Jižní Ameriky. Karibská výroba rumu má bohatou historii, která se psala od počátku vzniku kolonií, s čímž souvisí dělení na tři hlavní druhy: Španělský, Britský a Francouzský. Lze je od sebe rozeznat i podle názvů, které jsou ovlivněny jednotlivými jazyky.

Podle oblasti:

Rum

Označení Rum se využívá pro rumy vyráběné na Jamajce, britských návětrných ostrovech, Barbadosu, Svatém Kryštofu, Trinidadu a Demerarském regionu Guyany. Rumy s tímto označením mají prapůvod ve Velké Británii. Zpravidla bývají destilovány tradičním způsobem v měděných hrncovitých přístrojích. Bývají těžší a převážně se vyrábějí z melasy. Nejčastěji se využívá označení Navy Rum, což jsou rumy, které jsou již přes tři sta let oblíbené zejména mezi námořníky po celém světě. 

Ron

Vyrábějí se hlavně v Guatemale, Panamě, Dominikánské republice, Nikaragui, Portoriku, Columbii, Venezuele a na Kubě. Ron se vyrábí podle španělské tradice z melasy a destiluje se ve sloupcovitých přístrojích. Mají jemnou chuť. 

Rhum

Francouzská západní Indie, Guadeloupe, Martinik a Marie Galante jsou oblasti, kde se nejčastěji setkáte s ‘rhum agricole’, což doslova znamená zemědělský rum. Vyrábí se kvašením a čistou destilací z čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Reunion produkuje navíc i ‘Grands Arômes’, což jsou plně aromatické rumy ve výrazně britském stylu.

Podle barvy:

Tmavé rumy

Jsou charakteristické především svou intenzivní chutí a barvou. V tmavých rumech bývá často cítit melasa a jsou i silně kořeněné. Tyto rumy by se měly pít čisté, nechlazené, za pokojové teploty. Nicméně proti gustu žádný dišputát.

Zlaté rumy

Zlatá barva je výsledkem zrání v dubových sudech. Někdy se zlaté říká také jantarová, tyto rumy můžete pít jak čisté, tak v míchaných nápojích a různých koktejlech.

Bílé rumy

Chuť bílých rumů je méně výrazná. Tyto rumy nebyly stařeny v sudech a většinou se jedná o velmi mladé rumy. Hodí se do míchaných nápojů a koktejlů.