Recept - dýňový kompot s příchutí ananasu

Připravili jsme pro vás recept na oblíbený kompot. Pochutnejte si na tom nejlepším dýňovém kompotu s ananasovou ananasove-aroma-60--260ml_1 příchutí:)

Ingredience:                             

  • 6 kg dýně
  • 6x lžička kyseliny citronové      
  • 2 kg cukru krupice
  • 2 citrony
  • 2 ks celé skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • 35-40 ml ananasového aromatu
  • 10 l vody

Postup:

Očištěnou a oloupanou dýni nakrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Pokud použijete dýni hokaido, loupat ji nemusíte. Přidejte 5 l vody,  nechte v chladu odležet 12 hodin. Poté dýni vyjměte a dejte do jiného hrnce. Přidejte 5 l vody, cukr, hřebíček a skořici. Kyseliny citronové přidejte tolik, kolik vám vyhovuje. Uvedené množství je orientační, záleží především na vaší chuti. Oloupané citrony nakrájejte na plátky a půlku plátku přidejte na dno každé připravené sklenice. Co vám zbyde, přidejte do hrnce k dýni. Dýni vařte asi 20 minut, pak přidejte ananasové aroma (event. přidejte i ananasový kompot). Sklenice naplňte ještě horkým kompotem, pro dokonalý výsledek nechte v každé sklenici 1-2 hřebíčky a kousek skořice. Sterilujte 15 - 20 minut při teplotě 85 °C.

Zavařování dýně

Pro zavařování jsou vhodné všechny druhy a odrůdy jedlých dýní, v současnosti je ale nejvíce oblíbená oranžová japonská odrůda hokaido s příjemně sladkou chutí, mírně připomínající ořechy.

Naše babičky přidávaly k dýni také broskve nebo hrušky, které můžete nahradit naším broskvovým nebo hruškovým aromatem.