Cuketu můžete snadno zavařit stejně jako okurky. S hotovým nálevem na okurky od Aromky Brno bude mít příjemně pikantní chuť, krásně křupavou konzistenci a skvěle se hodí k masu, do salátů nebo jako příloha k hlavním jídlům. Cuketa zavařená v nálevu na okurky chutná jako klasické nakládačky.
Věděli jste, že cuketa je botanicky vlastně ovoce? Ale stejně jako okurka si skvěle rozumí se sladkokyselým nálevem – zvlášť když použijete náš nálev na okurky, který obsahuje pečlivě vyváženou směs koření. Použít se dá zkrátka všude tam, kde máte rádi nakládané okurky – v salátech, k masu, do pomazánek nebo jako rychlou přílohu.
Výběr cukety
Cukety většinou bývají mnohem větší než klasické okurky nakladačky, takže celé do sklenic zavařit nejdou. Ale dají se skvěle upravit tak, aby po naložení chutnaly dost podobně jako okurky: křupavé, pikantní, sladkokyselé.
Na zavařování vybírejte mladé, menší až střední cukety s pevnou dužinou, bez poškození a známek přezrálosti. Mladé cukety jsou jemnější, sladší a po zavaření lépe křupou. Starší a přerostlé se dají také použít, ale je potřeba vydlabat měkký střed s velkými semeny.
Co budete potřebovat:.png)
- cukety (zdravé, pevné, bez kazů)
- nálev na okurky Aromka Brno (+ ocet, voda, cukr, sůl dle návodu)
Postup:
Omyté cukety osušte, nakrájejte na tenké plátky, kolečka, klínky… jak je libo a naskládejte do sklenic. Dle chuti přidejte např. kolečka cibule a mrkve. Koření není třeba přidávat, protože nálev na okurky obsahuje optimálně vyváženou směs extraktů koření (kopr, pepř, nové koření, bobkový list, tymián, chilli a hřebíček).
Okurkový nálev je macerát, který se musí naředit, aby splnil svůj účel. Do připravené směsi vody, octa, cukru a soli přimíchejte nálev na okurky. Vše se zamíchá a takto hotový lák na okurky je připravený k použití. Připravené cukety zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte a sterilujte na 80 °C po dobu 20 minut.
Po vychladnutí dejte nakládané cukety jako okurky do ledničky nebo do chladné místnosti. Už po týdnu budou krásně proleželé a chuťově velmi podobné zavařeným okurkám nakládačkám.
Pokud chcete vyzkoušet nakládané cukety bez zavařování, je potřeba připravený lák svařit a poté jím zalít cukety ve sklenicích. Sklenice dobře zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Tipy na využití v kuchyni:
- Hodí se do bramborového salátu místo klasických okurek.
- Skvělé jsou jako příloha ke grilovanému masu nebo do hot dogů.
- Můžete ji nasekat do vajíčkové pomazánky nebo míchaných vajec – dodá jim svěží kyselkavý nádech.
Máme pro vás i další praktické tipy a rady na téma okurka nakládačka, které můžete využít i při nakládání cukety - recept na nálev na okurky pro diabetiky a recept na nálev na okurky à la znojemské okurky.
Na našem e-shopu nabízíme produkty pro domácí zavařování a nakládání i další zeleniny.