Recept nálev na okurky

etiketa-nalev-na-okurky

Pomocí našeho receptu připravíte 24 litrů nálevu na okurky nakládačky. Recept vychází z dlouholeté zkušenosti s přípravou kořeněného výtažku do nálevu na znojemské okurky

Ingredience na přípravu nálevu  

  • 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml
  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa

Postup přípravy nálevu na okurky

V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kilogramy cukru. Přidáme 6,5 l octa a přimíchejte 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění lze zahřát, nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení. Obsah soli a cukru záleží plně na vašich chuťových preferencích, je možné je upravit.

Doporučujeme okurky sterilovat  (zavařovat) nejméně 20 minut při teplotě 80 °C. Sterilaci je možno provádět v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce nádobí. 

V případě že chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu.

Příprava okurek nakládaček před zavařením

Vzhledem k tomu, že zavařování okurek má zvýšit jejich trvanlivost sterilací, tedy úplným zničením škodlivých mikroorganizmů, doporučujeme věnovat dostatečnou pozornost očištění okurek od nečistot. Zajistíte si tak kvalitnější výsledek zavařování.  

Fotografie k receptu