Jak naložit okurky? Pomocí našeho receptu připravíte 24 litrů nálevu na okurky nakládačky. Recept vychází z dlouholeté zkušenosti s přípravou kořeněného výtažku do nálevu na znojemské okurky.
Ingredience na přípravu nálevu pro nakládání okurek
- 1 lahvička nálevu na okurky 260 ml
- 0,6 kg soli
- 2 kg cukru
- 6,5 l kvasného lihového octa
Postup přípravy nálevu na okurky - pro ty nejlepší nakládané okurky
V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kilogramy cukru. Přidáme 6,5 l octa a přimíchejte 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění lze zahřát, nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení. Obsah soli a cukru záleží plně na vašich chuťových preferencích, je možné je upravit.
Sterilované okurky
Doporučujeme okurky sterilovat (zavařovat) nejméně 20 minut při teplotě 80 °C. Sterilaci je možno provádět v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce nádobí.
V případě že chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu.
Příprava okurek nakládaček před zavařením
Vzhledem k tomu, že zavařování okurek má zvýšit jejich trvanlivost sterilací, tedy úplným zničením škodlivých mikroorganizmů, doporučujeme věnovat dostatečnou pozornost očištění okurek od nečistot. Zajistíte si tak kvalitnější výsledek zavařování.