Vánoce bez svařáku? Nemožné!

Dovedete si představit zimu a Vánoce bez horkého voňavého vánočního svařáku? My také ne, a aby pro vás byla jeho příprava co nejrychlejší a svarene-vino-260ml nejjednodušší, má Aromka Brno nyní ve svém sortimentu i aroma Svařené víno. Prozradíme vám něco z historie svařeného vína, jak udělat  ten nejlepší vánoční svařák i jak prospěšný může být pro naše zdraví.

Kde se vzal svařák

Prapůvod svařeného vína bychom mohli hledat už ve starověkém Římě. Římané své milované víno často dochucovali různými bylinkami nebo kořením. Jeho chuť pak vzdáleně připomínala dnes dobře známé víno svařené. Navíc šlo o vína s poměrně velkým obsahem alkoholu, často se ředilo a to i mořskou vodou. Častěji ale do vína přidávali obyčejnou teplou vodu, to už vznikal nápoj podobnější našemu svařáku. Víno tenkrát nebylo nápojem bohatších, ba naopak. Pili jej všichni a denně. Šlo o tak běžný nápoj, jako je voda.

Svařené víno bychom ale našli i u starých Řeků. Ti rozhodně neplýtvali a tak ani víno horší kvality nevylévali. Brzy zjistili, že když jej okoření a zahřejí, má nejen lahodnou chuť, ale pozorovali na sobě také jeho léčivé vlastnosti. Tomuto nápoji říkali hippocras (ypocras), na památku nejslavnějšího lékaře všech dob.

Recept na svařené víno se při vojenských taženích a díky obchodníkům rychle šířil celou Evropou. Asi se už nedopídíme, kdo přesně stojí za vznikem svařáku a tak patří nám všem. I když tento nápoj najdete v různých zemích pod jinými názvy, nikdo si jej nenárokuje.

Zmínky o něm najdete v nejstarších dochovaných kuchařkách, recept na svařák najdete i v jedné z úplně prvních anglicky psaných kuchařek The Forme of Cury zhruba z roku 1390.  Ingredience jsou pořád stejné, červené víno a aromatické koření, jako je hřebíček, skořice, badyán, anýz, to se po staletí nezměnilo. 

Jak vařit svařák

Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi zvolna zahříváme tak dlouho, až se jeho teplota přiblíží k bodu varu. Jakmile se na dně hrnce začnou objevovat bublinky, je hotovo. Víno by se nemělo vařit, nýbrž jen svařit. Překročit by nemělo teplotu 90°C.

Který recept na svařák je ten nejlepší?

Záleží na tom, co upřednostňují vaše chuťové buňky. Základem svařeného vína bývá hlavně červené víno, ale svařák z bílého vína chutná také skvěle.

Ve vánočním svařáku nesmí chybět skořice, hřebíček, badyán a anýz, přidat můžete i plátek citronu nebo pomeranče. Někdo přidává i vanilku, muškátový oříšek, bergamot, meduňku, jiný trochu pepře, dokonce i chilli papričku. Záleží jen na vás, vaší chuti a fantazii. Svařák se běžně doslazuje cukrem, ale velmi oblíbené je i svařené víno s karamelem, medem nebo medovinou. Českou specialitou jsou určitě variace svařák s rumem a svařák s becherovkou.

Pro další povýšení chuti můžete ve víně macerovat rozinky, sušené ovoce či mandle. Pro domácí svařák můžete použít obyčejné základní víno, vždy ale takové, které vám chutná i neochucené. 

Nealko svařák

Můžete použít speciální nealkoholické víno, do kterého přidáte libovolné koření. Pro děti můžete nealkoholické víno nahradit ovocným džusem, skvěle poslouží rybízový nebo hroznový. Aby nebyl příliš sladký, můžete přilít trochu vody nebo bylinkový čaj. Domácí nealko svařák skvěle chutná a zahřeje.

Svařák pro zdraví

Svařák krásně zahřeje, proto ho máme spojený výhradně se zimou a především s Vánocemi. Pro jeho hřejivé účinky a obsah tříslovin je doporučován při nachlazení (v rozumné míře, samozřejmě). Kromě lahodné chuti nabízí svařené víno i celou řadu příznivých účinků na lidské zdraví:

  • má prokázané antiseptické účinky
  • rozšiřuje cévy, a proto je prevencí kardiovaskulárního onemocnění
  • působí proti chudokrevnosti
  • posiluje imunitní systém
  • zlepšuje náladu
  • mírně zvyšuje tlak
  • podporuje trávení a chuť k jídlu.