Bylinné likéry - historie a výroba

Bylinné likéry jsou od nepaměti řešením pro nechutenství, žaludeční obtíže a spoustu dalších neduhů. Jejich léčivé účinky znali mniši, babky kořenářky i lékárníci. Likéry mají obvykle hořkou chuť, najdou se však i sladší výjimky v podobě klášterních likérů.

Aromka Brno nabízí řadu aromat pro snadnou přípravu a dochucování bylinných likérů. Lze použít tato aromata: fernetové, chartreusové, karpatské hořké, bylinné nebo anglické hořké.

Co si představit pod pojmem likér?

Slovo likér pochází z latinského výrazu „liquor“ (tekutina). Likéry jsou slazené aromatické lihoviny. Výchozím produktem pro výrobu likérů je ethylalkohol, který je upravován barvivy, aromatickými látkami a ochucovadly, jako jsou byliny, semena, kořeny, listy, nebo květy nejrůznějších rostlin. Často jsou doslazovány cukrem nebo medem. 

V 18. a 19. století, díky rozvoji lázeňství, začaly vznikat lázeňské likéry. Jedná se především o žaludeční likéry vyvinuté původně jako léky. Příkladem může sloužit jeden z nejproslulejších likérů – Becherovka. 

Typický je pro ně nižší obsah alkoholu (od 20% do 35%) a příjemná chuť. 

Becherovka, Praděd, Fernet 

Všechny tři likéry patří mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje vyrobené na území České republiky. Zařazením se jedná o tzv. hořké lihoviny nebo bylinné likéry. Obsahují velké množství bylin, a jejich přesné složení podléhá utajení. 

Becherovka obsahuje extraktivní látky asi dvaceti druhů léčivých rostlin. Extrakty jsou připravovány nejšetrnějšími metodami stejným způsobem, jakého se využívá ve farmaceutickém průmyslu, aby nedošlo k narušení jejich biologické účinnosti.

Výroba likérů typu Becherovka, Praděd, Fernet 

Výroba spočívá v tradičním způsobu za použití rostlin a bylin, ze kterých se v alkoholovém nebo vodném roztoku vyluhují senzoricky významné látky. Extrakce bylin se provádí za studena (macerace), za tepla (digerace), v kontinuálním uspořádání (perkolace) nebo jako příprava vodných čajů a nálevů. Jednotlivé podíly se pak míchají a upravují dle dané receptury a nechá se odležet. V konečné fázi se přidává cukr, další aromatické komponenty a případně ke standardizaci výrobku barviva. 

Chartreuse likér

Nejznámější francouzský a španělský bylinný likér. Nejstarší zmínka o tomto bylinném likéru je z roku 1605, kdy vznikl recept a začal se vyrábět v jihofrancouzském klášteře Grand Chartreuse. Je v něm obsaženo přes 130 různých bylin a receptura přípravy je dodnes stejná.

V gastronomických publikacích se uvádí, že jen tři mniši z přísného řádu chartreuských mnichů znají velké tajemství tohoto žlutě zeleného bylinného likéru. Původně se chartreuska vyráběla jako „elixír dlouhého života” v lékárně „Velké kartouzy“, odkud se v soudcích na oslech dopravovala do Grenoblu. 

Vyrábí se destilací bylinných výluhů, chuť se může zesílit jejich macerátem a zjemnit přidáním vinného destilátu. Barva likéru je olivově zelená nebo žlutá.

Recepty na bylinné likéry

Připravili jsme pro vás recepty na domácí fernet, chartreuse likér a karpatský hořký likér