Znojemská okurka od PT servis

Nakládané okurky jsou neodlučně spjaté s městem Znojmo, které se pyšní dlouhodobou tradicí pěstování a konzervování této tradiční tuzemské pochoutky. Velkovýroba sterilovaných okurek však ve Znojmě skončila v roce 2002 a v současnosti tradici výroby okurek znojemského typu v místě  udržují už pouze drobní výrobci.

Ochranná známka „Znojemská okurka“                  Znojemská okurka 2

Poslední, kdo se snažil obnovit výrobu sterilovaných okurek  ve Znojmě ve velkém po ukončení činnosti konzervárny Znojmia bylo družstvo „Znojemská okurka“. Družstvo se snažilo navázat na tradiční výrobu znojemských okurek, ale bohužel neuspělo. Ochranná známka a originální recepty na výrobu  okurek značky „Znojemská okurka“ nakonec přešly do rukou táborské společnosti PT servis konzervárna, spol. s r.o.

Ke konci činnosti družstva “Znojemská okurka” spolupracovala Aromka Brno s tímto družstvem na vývoji produktu nálev na okurky, který je dnes k dostání na našem e-shopu a je určen k přípravě domácího nálevu na okurky. 

Sortiment sterilovaných okurek „Znojemská okurka“

Táborská konzervárna  PT servis již po několik let úspěšně vyrábí nakládané okurky podle originální receptury  pod značkou „Tradiční klasická Znojemská okurka“, které jsou dostupné v běžné obchodní síti.  V sortimentu výrobků Znojemská okurka najdete sterilované okurky:  Screenshot_6

-          Tradiční klasická Znojemská okurka 5 – 8 cm

-          Tradiční klasická Znojemská okurka 7 – 9 cm

-          Tradiční klasická Znojemská okurka 9 – 12 cm

-          Tradiční klasická Znojemská okurka kornišony 3-6 cm

Nálev na pravé znojemské okurky

V současnosti je držitelem originálního receptu na výrobu nálevu na okurky „Znojemská okurky“ konzervárna PT servis. Nedílnou součástí receptu  na výrobu nálevu je extrakt koření, který obsahuje koncentrované výtažky různých druhů koření, které následně dodávají nakládaným okurkám specifickou chuť. Výtažek na okurky dodává konzervárně PT servis naše společnost Aromka Brno, která je tradičním výrobcem konzervárenských výtažků na okurky i pro další výrobce nakládaných okurek.