Lečo - varianty receptů, historie a průmyslová výroba

Kdo by neznal lečo - skvělý, rychlý, zdravý a poměrně levný pokrm z paprik, rajčat a cibule? Pochází z Maďarska, kde se mu správně říká lecsó. Je to taková maďarská klasika, připravuje se buď jako hlavní jídlo nebo jako lehká příloha k masu. Aby bylo lečo opravdu originál maďarské, měli byste vynechat vajíčka, za to nešetřit při kořenění pálivou maďarskou paprikou.  Lečo

Lečo a jeho podoby jsou oblíbené i v sousedních zemích např. v Rumunsku, Bulharsku, Řecku, Itálii, Polsku…. Chuťově nejbližší leču je asi  italská peperonata, ale nejznámější je určitě francouzské ratatouille. Do něj se však přidává ještě česnek, cukety, lilek a typické koření bazalka, majoránka a tymián.

Lidé lečo rádi zavařují do zásoby na zimu. V Maďarsku se pak zavařené lecsó používá jako základ pro gulášovou polévku nebo perkelt. Maďaři milují přípravu leča v kotlíku na otevřeném ohni, je to stejně oblíbená zábava či společenská událost jako u nás grilování:) Příprava na ohni totiž zaručuje leču nezaměnitelnou chuť a vůni.

České lečo a další varianty receptů

Naše „české“ lečo se připravuje bez mleté papriky, přidává se do něj vejce, ale i uzenina, nejčastěji klobása. Kreativci mezi námi vymysleli spoustu dalších variant jak lečo vylepšit a tak existují varianty s houbami, cuketou, slaninou nebo fazolemi. Mezi zajímavé, ale méně známé varianty patří lečo připravované s bramborami nebo rýží. V některých maďarských regionech si ho dokonce vychutnávají s kapustou či dýní. Maďaři si rádi do leča přidávají místní kořeněné klobásy a na závěr přidají kopeček zakysané smetany, která pokrm příjemně zjemní.

Vzhledem k tomu, že hub i rajčat byl letos dostatek, můžete hned vyzkoušet houbovou variantu. Budeme rádi, když nám napíšete, jak se povedla.

Průmyslová výroba leča

Vzhledem k oblibě leča je tento produkt hojně vyráběn v konzervárnách a dalších potravinářských provozech. Na trhu je běžně k dostánízeleninove-leco sterilovaná zelenina na lečo, ale i zmrazená zeleninová směs pro přípravu leča a také hotové lečo s klobásou v konzervách, které stačí jen ohřát, event. přidat vejce. Mezi největší výrobce patří Znojmia, Hamé, Dione, nebo Nowaco. Pokud byste chtěli vyzkoušet francouzské  Ratatouille, seženete ho např. od značky La Fragua v internetových obchodech. 

Aromka Brno vyrábí extrakt koření zeleninové lečo, který je určen ke kořenění leča v průmyslové výrobě. Mezi naše největší odběratele patří  firmy Alibona Litovel nebo konzervárna Ekon. 

Zeleninovou směs na lečo můžete ochutit naším konzervárenským aromatem č.III, kterým docílíte jemně kořeněnou chuť.