Okurky Znojmia

Znojmia je tradiční značkou, která se proslavila především výrobou sterilovaných okurek. Kořeny této značky jsou neodlučně spjaty s dlouholetou tradicí pěstování a nakládání okurek na Znojemsku. V současností se sice už okurky Znojmia ve Znojmě nevyrábějí, ale jejich výroba a receptura na výrobu nálevu i nadále vychází z původní receptury. Aromka Brno je po dlouhá léta i v současnosti dodavatelem tradičního výtažku na přípravu nálevu na okurky Znojmia.

Původ značky Znojmia                                            logo znojmia_nove 2

Pěstování okurek na Znojemsku spadá až do 16. století. Díky příhodným podmínkám se okurkám na Znojemsku velmi dařilo a zároveň znojemští postupně získávali cenné zkušenosti s konzervováním této původní americké plodiny. Po 2. světové válce vzniká ve Znojmě družstvo Znojmia, které navazuje na předválečnou tradici pěstování a konzervování okurek na Znojemsku.  Družstvo se následně stává součástí národního podniku Fruta Brno a pod značkou Znojmia jsou ve Znojemské Frutě ve Znojmě po desítky let vyráběny sterilované znojemské okurky,  které si svoji věhlas získaly nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Specifická chuť okurek Znojmia

25Okurky Znojmia mají specifickou chuť, která je ovlivněná především složením nálevu. Nedílnou součástí nálevu  na sterilované okurky je kořeninový výtažek, který obsahuje koncertované výtažky z vybraných druhů koření. ( např.černého pepře, tymiánu, hřebíčku). Podstatnou součástí kořeninového výtažku na okurky je korpové aroma, které tak dolaďuje typickou chuť sterilovaných znojemských okurek. Již v době existence Znojemské Fruty v 60 letech 20 století kořeninový výtažek na výrobu okurek Znojmia dodávala do znojemské konzervárny společnost Aromka Brno, která se opírá o dlouhodobou tradici výroby potravinářských aromat a trestí z přírodních surovin.

Současnost  okurek Znojmia

Po roce 1990 okurky Znojmia ve Znojmě vyráběla konzervárna společnosti Znojmia a.s., která ale v roce 2002 zkrachovala. Ochranné známky a recepty na výrobu okurek Znojmia následně  přešly do rukou společnosti Hamé a výroba okurek se přesunula  do Bzence. V současnosti patří značka Znojmia do  vlastnictví nadnárodní společnosti Orkla.

Sortiment okurek Znojmia

d2441e7dac635384c51e607d337b6a19aef5c146-600x600_false_1V současnosti se  pod značkou Znojmia, vyrábí několik druhů nakládaných okurek podle původní receptury. V sortimentu  sterilovaných  okurek  Znojmia najdete např.;

 Aromka Brno je i nadále dodavatel výtažku na přípravu nálevu na okurky Znojmia. Současně také nabízí produkt na přípravu domácího nálevu na zavařování okurek.