Pěstitelské pálení

Domácí pálení ovoce sice není povoleno, ale domácí ovocnou pálenku z vlastního ovoce můžete získat legální cestou, tzv. pěstitelským pálením. Pokud nebudete spokojeni s chutí domácí slivovice, meruňkovice, hruškovice či jiné ovocné pálenky, můžete zkusit chuť i vůni vylepšit za pomoci našich ovocných aromat

Pěstitelské pálení je služba, díky které pěstitelská pálenice vypálí z ovoce drobných pěstitelů ovocný destilát. Pěstitelská pálenice je pálenice (palírna), která vyrábí ovocné destiláty pro soukromou potřebu drobných pěstitelů. Provozování pěstitelské pálenice a výrobu lihu povoluje Ministerstvo zemědělství na základě písemné žádosti.

Množství domácí pálenky, které si může pěstitel nechat vypálit v pěstitelské palírně, je omezeno na maximálně 30 l absolutního (100%) alkoholu na společnou domácnost, nikoliv na osobu! Destilát připraví v pálenici tak silný, jak si zákazník přeje, 50% je však minimum.

Jako pěstitel můžete do pálenice přivést svou úrodu buď ve formě surového ovoce nebo ve formě kvasu, ale to se týká zkušenějších pěstitelů. Přivezete-li ovoce, pálenice se postará o vypeckování, výrobu kvasu a stočení do lahví. 

V případě že produkt pěstitelského pálení chuťově neodpovídá vašim představám, je možné k úpravě chutí použít některé z našich ovocných aromat. Naše 260ml balení aromat vám vystačí  na 30 l destilátu.

Aromka Brno má v nabídce tato ovocná aromata, která jsou oblíbená při pěstitelském pálení: