Nakládání zeleniny

S blížící se sezonou dozrávání ovoce a zeleniny nastává také čas jejich nakládání a zavařování. Tento způsob konzervování je v českých d2441e7dac635384c51e607d337b6a19aef5c146-600x600_false zemích, a zejména na Moravě, častým způsobem jejich uchovávání. Původ tohoto zpracování se traduje na více než 300 let, kdy již naši dávní  předci řešili, jak prodloužit trvanlivost okurek a takto si je uchovat až do další sklizně.     

Velký rozvoj konzervárenství na našem území nastal počátkem dvacátého století a v období první republiky. Během několika let se díky své kvalitě a nezaměnitelné chuti rozšířily nakládané okurky na všechny kontinenty. Kdo by neznal sladkokyselou chuť naložených okurek, konzumovaných ať již samostatně, nebo jako příloha k hlavnímu jídlu? Předností ovoce a zeleniny nakládaného do nálevů není pouze ve zvýšení jejich trvanlivosti, ale také změna a zvýraznění některých organoleptických vlastností oproti čerstvým surovinám.     

Konzervace ovoce a zeleniny nám dává možnost pochutnat si na těchto plodech i v zimním období, a doplňovat tak nezbytné vitamíny a minerály po celý rok. Tento způsob zpracování zemědělských produktů je vhodný také proto, že se konzervace provádí bez přídavku konzervantů a dalších chemických látek.

Tradičním a největším výrobcem nakládaných okurek a zeleniny všeobecně byl n. p. FRUTA Brno, ve kterém byly po druhé světové válce soustředěny všechny konzervárenské podniky na Moravě. Po privatizačních procesech v 90. letech minulého století a    decentralizaci výrobynalev-na-okurky-v-600 došlo k rozštěpení FRUTY na několik menších podniků. Jedním z nástupců původního závodu je také AROMKA Brno s. r. o. Naše společnost se stala nositelem originální receptury na aroma používané ke kořenění nálevu na okurky, prodávaným v současné době  jako Konzervárenský výtažek č. 1.

Dalším tradičním, známým a hojně používaným aromatizujícím přípravkem je původní Konzervárenský výtažek č. 3, – výtažek na zeleninu. Tento výtažek se používá ke kořenění nakládaných zeleninových směsí, ale i k aromatizaci jednodruhových konzervárenských produktů.

Oba konzervárenské výtažky patří k základním pilířům naší produkce, jejich výroba sahá až k samým počátkům FRUTY Brno a zároveň je úzce spjata s celým konzervárenským průmyslem na Moravě. V neposlední řadě nabízíme rovněž fenyklové a anýzové aroma hodící se k  dochucování sterilované červené řepy a zeleninových směsí. Kromě lihových aromat nabízí AROMKA Brno také sypké kořenicí směsi vhodné k nakládání, jako například DEKO, Harissa nebo Halali.

Všechna tato konzervárenská aromata, výtažky a směsi koření jsou čistě přírodního původu na lihové bázi nebo na jiných nosičích, bez jakýchkoliv přídavných a/nebo pomocných látek.

Na trhu s aromaty pro nakládání okurek a zeleniny zaujímáme díky vysoké kvalitě a léty ověřeným recepturám čelní pozice. Tuto skupinu našich produktů vyvážíme rovněž do dalších zemí Evropské unie. Až si budete příště pochutnávat na sterilovaných okurkách, zelí, paprice,
čalamádě nebo jiné zelenině, můžete si být jisti, že lahodnou chuť pomohla vytvořit i AROMKA Brno svými konzervárenskými výtažky a kořením.

Tento článek vyšel v potravinářském zpravodaji - ročník XI , číslo 4, dne 15. června 2010.