Recept na domácí uzené maso

S tímto receptem na domácí uzené maso rozhodně zabodujete!

Oprané a osušené maso vložte do prostorného hrnce a zalijte ho studenou vodou tak, aby voda přesahovala přes maso 3 - 4 cm. Pak maso vyndejte a množství vody v hrnci odměřte. Vodu vždy doplňte na celé litry směrem nahoru. Na naložení 1 – 3 kusů vepřového masa je potřeba 5 – 6 litrů láku.

Ingredience:                                                                                     karamel-potravinarsky-E150c

  •     80 g kuchyňské soli
  •     potravinový karamel (Aromka) - naředěný   
  •     ½ čajové lžičky celého nového koření
  •     1 bobkový list, nalámaný na malé kousky
  •     1 hřebíček  

Postup pro uzení:

Ideální pro uzení jsou kusy masa o váze 1 – 1,5 kg. Výška masa by měla být maximálně do 10 cm. Doba naložení masa v láku by se měla pohybovat mezi 6 – 8 dny.

Koření vložte do hmoždíře, rozdrťte ho a následně smíchejte se solí (event. extraktem koření česnek) a karamelem. Máte tak připravenou vlastní směs koření k naložení masa.

Odměřenou vodu přiveďte k varu a převařte ji 5 minut. Pak zdroj tepla vypněte a nechte vodu zchladit na 90 °C. Přisypejte směs koření na naložení masa a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Koření v teplé vodě uvolní aroma, které je potřeba pro nakládání masa.

Připravený lák nechte úplně vychladnout. Do velkého a prostorného hrnce naskládejte maso, přelijte ho připraveným studeným lákem. Hladina láku by měla být minimálně 4 cm nad úrovní masa. Zakrytý hrnec nechte odležet 7 – 8 dní při teplotě 5 – 10 °C. Maso pravidelně 1x za den zkontrolujte, lák by měl být nezakalený. 

Naložené maso vyndejte z nálevu, opláchněte studenou vodou a otřete papírovými utěrkami od zbytků koření. Potřete ho naředěným karamelem (Aromka) a vložte do udírny vyhřáté na 80 – 90 °C. Zavěste ho na háky nebo položte na mřížku. Nechte ho udit 5 – 6 hodin při teplotě 90 °C. Po vyuzení bude mít maso krásnou barvu, ideální vůni a skvělou chuť.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení