Recept na domácí uzené maso

S tímto receptem na domácí uzené maso rozhodně zabodujete!

Oprané a osušené maso vložte do prostorného hrnce a zalijte ho studenou vodou tak, aby voda přesahovala přes maso 3 - 4 cm. Pak maso vyndejte a množství vody v hrnci odměřte. Vodu vždy doplňte na celé litry směrem nahoru. Na naložení 1 – 3 kusů vepřového masa je potřeba 5 – 6 litrů láku.

Ingredience:                                                                                     karamel-potravinarsky-E150c

  •     80 g kuchyňské soli
  •     potravinový karamel (Aromka) - naředěný   
  •     ½ čajové lžičky celého nového koření
  •     1 bobkový list, nalámaný na malé kousky
  •     1 hřebíček  

Postup pro uzení:

Ideální pro uzení jsou kusy masa o váze 1 – 1,5 kg. Výška masa by měla být maximálně do 10 cm. Doba naložení masa v láku by se měla pohybovat mezi 6 – 8 dny.

Koření vložte do hmoždíře, rozdrťte ho a následně smíchejte se solí (event. extraktem koření česnek) a karamelem. Máte tak připravenou vlastní směs koření k naložení masa.

Odměřenou vodu přiveďte k varu a převařte ji 5 minut. Pak zdroj tepla vypněte a nechte vodu zchladit na 90 °C. Přisypejte směs koření na naložení masa a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Koření v teplé vodě uvolní aroma, které je potřeba pro nakládání masa.

Připravený lák nechte úplně vychladnout. Do velkého a prostorného hrnce naskládejte maso, přelijte ho připraveným studeným lákem. Hladina láku by měla být minimálně 4 cm nad úrovní masa. Zakrytý hrnec nechte odležet 7 – 8 dní při teplotě 5 – 10 °C. Maso pravidelně 1x za den zkontrolujte, lák by měl být nezakalený. 

Naložené maso vyndejte z nálevu, opláchněte studenou vodou a otřete papírovými utěrkami od zbytků koření. Potřete ho naředěným karamelem (Aromka) a vložte do udírny vyhřáté na 80 – 90 °C. Zavěste ho na háky nebo položte na mřížku. Nechte ho udit 5 – 6 hodin při teplotě 90 °C. Po vyuzení bude mít maso krásnou barvu, ideální vůni a skvělou chuť.

Pro ten nejlepší výsledek vašich uzených delikates nabízíme  celou řadu produktů pro domácí uzení