Recept na dýňový džem

Milujete dýni? My ano! Proto jsme připravili recept na lahodný dýňový džem s ananasovým aromatem, který můžete použít do koláčů, místo chutney k paštice i k masu nebo jen tak na pečivo. 

Recept na přípravu dýňového džemu:ananasove-aroma-60--260ml

  • 1 kg dýně hokaido nebo máslové
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 3 g kyseliny citronové 
  • želírovací cukr - ideálně 2:1 nebo krystalový cukr 230 g
  • 20 ml ananasového aromatu  

Návod na přípravu:

Dýni umyjeme, oloupeme a odstraníme semínka. Nakrájíme na malé kostky a povaříme s vodou do změknutí cca 15 minut. Vodu poté slijeme.

Rozvařenou dýni rozmixujeme ponorným mixérem do hladka, přidáme citronovou šťávu a želírovací cukr. Vše přivedeme k varu a necháme 3 minuty povařit. Přidáme ananasové aroma a ještě chvíli povaříme. Poté už jenom ochutíme kyselinou citronovou do mírně kyselého tónu popřípadě můžete přidat mletou skořici. 

Pokud máte raději džem s kousky dýně, tak nemixujte ale uvařenou dýni pouze rozmačkejte vidličkou. 

Dýňový džem je poměrně hustý, proto nemusíte použít želírovací cukr, stačí pouze klasický cukr (230 g cukru / 1 kg dýně) a džem bude mít i tak odpovídající konzistenci.

Ještě za horka plníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Sterilujeme zhruba 20 minut při 80 °C.

Zavařování dýně

Pro zavařování jsou vhodné všechny druhy a odrůdy jedlých dýní, v současnosti je však nejvíce oblíbená oranžová japonská odrůda hokaido s příjemně sladkou chutí, mírně připomínající ořechy.

Nezapomeňte i na náš recept na skvělý dýňový kompot s nádechem ananasu.