Recept - nálev na houby

Houbařská sezóna je v plném proudu, časté deště jsou pro houby ideální a tak rostou a rostou…

Pokud milujete houby naložené ve voňavém sladkokyselém nálevu, máme pro vás tip, jak si ulehčit práci. Náš Nálev na okurky je totiž hodný i ke sterilaci nebo zavařování čerstvých hub. Použitím našeho nálevu dostanou sterilované houby jemně pikantní chuť a koprovou vůni. Pokud pro vás kopr není to pravé ořechové, použijte náš Nálev na zeleninu, který kopr neobsahuje.

Nálev na okurky je vyrobený z octu kvasného 8% a směsí extraktů koření. Díky optimálnímu poměru koření (pepř, nové koření, bobkový list, kopr, tymián, chilli a hřebíček) skvěle poslouží k přípravě sladkokyselého nálevu na sterilované houby. 

Nálev je macerát, který se musí naředit, aby splnil svůj účel. Do připravené směsi vody, octa, cukru, soli se přimíchá nálev na okurky, vše se zamíchá a takto hotový lák je připravený k použití.

Návod na použití: Před použitím protřepat. V 17 litrech pitné vody rozpusťte 0,6 kg soli, 2 kg cukru, přidejte 6,5 litru octa a přimíchejte nálev na okurky 260 ml. Připravíte tak 24 l nálevu.

A teď jdeme na houby…

Ideální pro zavařování jsou houby čerstvé a kvalitní, tedy bez červíků, plísní apod.  Odříznutí plesnivého kousku není řešení, takovou houbu raději vyhoďte. Nejvhodnějšími na nakládání jsou středně velké pevné houby. Nejlépe chutnají hřiby, václavky, mladé žampiony, lišky nebo ryzce.

Postup přípravy:

Houby pečlivě očistěte a propláchněte proudem vody, abyste je zbavili všech nečistot. Malé houbičky nechte vcelku a větší nakrájejte na kousky tak veliké, jak se vám líbí. Připravené houby povařte v osolené vodě asi 10-15 minut, pak houby sceďte, opět propláchněte teplou vodou a nechte pořádně okapat a vychladnout.

Povařené houby naskládejte do čistých zavařovacích sklenic a přilijte připravený nálev. Pokud máte raději pikantnější chutě, přidejte česnek nebo feferonky.

Zavíčkované sklenice vložte do zavařovacího hrnce a houby takto zavařujte při teplotě cca 90 ° Celsia zhruba 20–30 minut. Sklenice nechte vychladnout, potom je uložte na 3 - 4 týdny do chladu a temna, aby získali tu správnou chuť. Takto je můžete skladovat klidně až do další sezóny.