Recept na nakládané houby

Pokud milujete houby naložené ve voňavém sladkokyselém nálevu, máme pro vás tip, jak si při nakládání hub ulehčit práci. Připravili jsme pro vás nálev na houby, pomocí kterého si můžete uchovat vámi nasbírané lesní houby. Skvělý je ale i pro naložení žampionů, které jednoduše koupíte v obchodě. 

Nálev na houby je vyrobený z octu kvasného 8% a směsí extraktů koření. V nálevu jsou zastoupeny aromatické extrakty koření kopru, rozmarýnu a estragonu. Nálev je macerát, který se musí pro přípravu nálevu naředit. Do připravené směsi vody, octa, cukru a soli se přimíchá nálev na houby, vše se zamíchá a takto hotový lák je připravený k použití.

Koupit nálev na houby

Recept na přípravu 24 litrů nálevu:PET-nalev-na-houby

  • 17 litrů vody
  • 0,6 kg soli 
  • 2 kg cukru 
  • 6,5 litru octu kvasného 8%
  • nálev na houby 260 ml

Návod na přípravu nálevu: 

V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli, 2 kg cukru, přidejte 6,5 litru octa a přimíchejte protřepaný nálev na houby 260 ml. Připravíte tak 24 l nálevu (cca 40 ks 0,7 litrových skleniček). 

A teď jdeme na houby…

Houby pečlivě očistěte a propláchněte proudem vody, abyste je zbavili všech nečistot. Malé houbičky nechte vcelku a větší nakrájejte na kousky tak veliké, jak se vám líbí. Připravené houby povaříme v osolené vodě asi 10-15 minut, pak houby sceďte, opět propláchněte teplou vodou a nechte pořádně okapat a vychladnout.

Povařené houby naskládejte do čistých zavařovacích sklenic a přilijte připravený nálev. Pokud máte raději pikantnější chutě, přidejte česnek nebo feferonky.

Zavíčkované sklenice vložte do zavařovacího hrnce a houby takto zavařujeme při teplotě cca 90 ° Celsia zhruba 20–30 minut. Sklenice nechte vychladnout, potom je uložte na 3 - 4 týdny do chladu a temna, aby získali tu správnou chuť. Takto je můžete skladovat klidně až do další sezóny. 

Pro zavařování jsou ideální houby čerstvé a kvalitní, tedy bez červů, plísní apod.  Odříznutí plesnivého kousku není řešení, takovou houbu raději vyhoďte. Nejvhodnějšími na nakládání jsou středně velké pevné houby. Nejlépe chutnají hříbky, houby václavky, mladé žampiony, lišky nebo ryzce.