Zavařování hub od A do Z

My Češi jsme národ houbařů, milujeme houby na všechny způsoby, sušené, zavařené, v omáčkách, v polévce, v rizotu, na slano, zavařené houby na kyselo….  Mezi nejoblíbenější způsoby, jak svůj úlovek z lesa uchovat co nejdelší dobu, je zavařování hub

Zavařování hub PET-nalev-na-houby

Společnost Aromka Brno a.s. pro vás připravila Nálev na houby, díky kterému můžete zavařit houby mnohem rychleji a snadněji. Ve sladkokyselém nálevu je obsaženo koření: pepř, nové koření, bobkový list, tymián, chilli a hřebíček. V Nálevu na houby jsou zastoupeny i aromatické extrakty koření (kopr, rozmarýn, estragon), ideální kombinace pro dokonalou chuť zavařených hub.

Jak správně zavařovat?

Zavařování patří mezi spolehlivé metody konzervace hub, které využívaly už naše babičky a je stále velmi oblíbené. Abyste při zavařování dosáhli co nejlepších výsledků, je třeba dodržovat určitá pravidla a postupy.

Vlastní princip zavařování spočívá v takzvané sterilaci teplem, kdy zavařované  houby vystavíme po určitou dobu vysokým teplotám a tím dojde ke zničení nežádoucích mikroorganismů a enzymů. Doba zavařování (sterilace) záleží na způsobu zavařování a velikosti sklenic. Proto je vhodné při zavařování vycházet vždy z konkrétních receptů na zavařování.

Jak zavařovat houby

Nejoblíbenější jsou houby na kyselo nebo  zavařování hub do sladkokyselého nálevu. Nejenže tak houby skvěle chutnají, ale i proto, že díky kyselému  prostředí nálevu pro sterilaci postačí teploty do 100°C.

Jak zavařit houby na kyselo? K okyselení nálevu se používá ocet, v nabídce Aromky najdete kvalitní kvasný lihový ocet 8%, který je pro zavaření hub ideální. I k výrobě našichZavařování hub nálevů používáme kvalitní kvasný lihový ocet a výtažky koření vlastní výroby. Vše je vyrobeno z přírodních surovin, bez přídavku chemických konzervačních látek, podle tradičních receptur.

Je na sterilaci potřeba hrnec na zavařování?

Také si při vzpomínce na zavařování s babičkou vybavíte obrovský plechový hrnec se skleněným teploměrem uprostřed? To je zkrátka stará dobrá klasika, dnes si ale můžete vzít na pomoc i moderní elektrické hrnce, které vám práci velmi usnadní. Zavařovat však můžete i bez speciálního hrnce. Menší množství sklenic lze zavařovat i v klasickém hrnci. Oblibě se těší i zavařování v troubě nebo v myčce na nádobí.

Sterilizování sklenic na zavařování

Jednou z podmínek úspěšného zavařování jsou dokonale čisté sklenice a víčka na zavařování. Sklenice před zavařováním sterilizujte, nejjednodušším způsobem je dát je do myčky nádobí. Pokud myčku k dispozici nemáte, můžete umyté zavařovací sklenice sterilizovat buď v troubě, nebo vložte sklenice do hrnce a nechte je ve vroucí vodě 10 minut. 

Nejlepší druhy hub pro zavařování

Pro zavařování hub jsou nejvhodnější středně velké pevné houby, které jsou čerstvé a kvalitní. Mezi houbaři se trošku liší názor na to, které druhy jsou ideální pro zavaření, ale houby většinou se shodují na mladých žampionech, hřibech, václavkách, liškách a ryzcích.

Příprava hub před zavařováním

Houby pečlivě probereme, vyřadíme plesnivé nebo červivé. Houbu s plísní třeba jen na okraji neokrajujte, ale vyhoďte. Odřízněte konec nožičky a houby očistěte pod proudem vody.

Houby nakrájíme na plátky, kostičky nebo zkrátka na menší kousky, malé houby nechte vcelku. Nakrájené houby krátce povaříme v osolené vodě zhruba 5 – 10 minut. Houby scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a vysušit. 

Jak na zavařování

Poté, co do zavařovacích sklenic dáme houby a zalijeme nálevem, uzavřeme sklenici a dáme do zavařovacího hrnce. Houby takto zavařujeme při teplotě cca 90 °C po dobu zhruba 20 – 30 minut. Po sterilaci sklenice otočíme na pár minut dnem vzhůru, aby se nám víčka dobře „chytla“.

Jak dlouho vydrží zavařené houby? Pokud je hned nesníte, tak určitě rok, při správném skladování i déle.

Recepty na houby v nálevu i rady a tipy na nakládání hub najdete na našem blogu.