Zavařování hub od A do Z

My Češi jsme národ houbařů, milujeme houby na všechny způsoby, sušené, zavařené, v omáčkách, v polévce, v rizotu, na slano, houby na kyselo….  Mezi nejoblíbenější způsoby, jak svůj úlovek z lesa uchovat co nejdelší dobu, je zavařování hub. 

Zavařování hub PET-nalev-na-houby

Společnost Aromka Brno a.s. pro vás připravila Nálev na houby, díky kterému můžete zavařit houby mnohem rychleji a snadněji. Ve sladkokyselém nálevu je obsaženo koření: pepř, nové koření, bobkový list, tymián, chilli a hřebíček. V Nálevu na houby jsou zastoupeny i aromatické extrakty koření (kopr, rozmarýn, estragon), ideální kombinace pro dokonalou chuť zavařených hub.

Jak správně zavařovat?

Zavařování patří mezi spolehlivé metody konzervace hub, které využívaly už naše babičky a je stále velmi oblíbené. Abyste při zavařování dosáhli co nejlepších výsledků, je třeba dodržovat určitá pravidla a postupy.

Vlastní princip zavařování spočívá v takzvané sterilaci teplem, kdy zavařované  houby vystavíme po určitou dobu vysokým teplotám a tím dojde ke zničení nežádoucích mikroorganismů a enzymů. Doba zavařování (sterilace) záleží na způsobu zavařování a velikosti sklenic. Proto je vhodné při zavařování vycházet vždy z konkrétních receptů na zavařování.

Zavařujeme houby

Houby zavařujeme nejčastěji v kyselém nebo sladkokyselém nálevu. Nejenže tak houby skvěle chutnají, ale i proto, že díky kyselému   PET-ocet-kvasny-lihovy-ochuceny-8 prostředí nálevu pro sterilaci postačí teploty do 100°C.

K okyselení nálevu se používá ocet, v nabídce Aromky najdete kvalitní kvasný lihový ocet 8%, který je pro zavaření hub ideální. I k výrobě našich nálevů používáme kvalitní kvasný lihový ocet a výtažky koření vlastní výroby. Vše je vyrobeno z přírodních surovin, bez přídavku chemických konzervačních látek, podle tradičních receptur.

Je na sterilaci potřeba hrnec na zavařování?

Také si při vzpomínce na zavařování s babičkou vybavíte obrovský plechový hrnec se skleněným teploměrem uprostřed? To je zkrátka stará dobrá klasika, dnes si ale můžete vzít na pomoc i moderní elektrické hrnce, které vám práci velmi usnadní. Zavařovat však můžete i bez speciálního hrnce. Menší množství sklenic lze zavařovat i v klasickém hrnci. Oblibě se těší i zavařování v troubě nebo v myčce na nádobí.

Sterilizování sklenic na zavařování

Jednou z podmínek úspěšného zavařování jsou dokonale čisté sklenice a víčka na zavařování. Sklenice před zavařováním sterilizujte, nejjednodušším způsobem je dát je do myčky nádobí. Pokud myčku k dispozici nemáte, můžete umyté zavařovací sklenice sterilizovat buď v troubě, nebo vložte sklenice do hrnce a nechte je ve vroucí vodě 10 minut. 

Nejlepší druhy hub pro zavařování

Pro zavařování hub jsou nejvhodnější středně velké pevné houby, které jsou čerstvé a kvalitní. Mezi houbaři se trošku liší názor na to, které druhy jsou ideální pro zavaření, ale většinou se shodují na mladých žampionech, hřibech, václavkách, liškách a ryzcích.

Příprava hub před zavařováním

Houby pečlivě probereme, vyřadíme plesnivé nebo červivé. Houbu s plísní třeba jen na okraji neokrajujte, ale vyhoďte. Odřízněte konec nožičky a houby očistěte pod proudem vody.

Houby nakrájíme na plátky, kostičky nebo zkrátka na menší kousky, malé houby nechte vcelku. Nakrájené houby krátce povaříme v osolené vodě zhruba 5 – 10 minut. Houby scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a vysušit. 

Jak na zavařování

Poté, co do zavařovacích sklenic dáme houby a zalijeme nálevem, uzavřeme sklenici a dáme do zavařovacího hrnce. Houby takto zavařujeme při teplotě cca 90 °C po dobu zhruba 20 – 30 minut. Po sterilaci sklenice otočíme na pár minut dnem vzhůru, aby se nám víčka dobře „chytla“.

Jak dlouho vydrží takto zavařené houby? Pokud je hned nesníte, tak do další sezóny.

Recepty na nálevy i postup nakládání hub najdete v našem článku Nakládané houby.