Nakládané houby

Nakládané houby patří k velmi oblíbeným pochutinám, co národ, to jiná chuť. U Čechů jednoznačně vítězí sladkokyselý nálev na houby s octem. Připravili jsme pro vás recept na nálev a tipy pro přípravu pokrmů z nakládaných hub.

Jdeme na to

Houby nejdříve probereme, vyřadíme plesnivé nebo červivé. I malá plíseň na houbě je problém, neořezáváme plíseň s tím, že zbytek houby je v pořádku, není. Odřízneme konce nožiček a houby očistíme pod proudem vody.

Houby nakrájíme na menší kousky, malinké můžeme nechat vcelku. Nakrájené houby dáme krátce povařit do osolené vody, cca 5 – 10 minut. Houby scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a osušit. Přidáme houby a zalijeme připraveným vychladlým nálevem.

Když máme houby v zavařovacích sklenicích zalité nálevem, uzavřeme sklenice a vložíme do zavařovacího hrnce. Houby zavařujeme při teplotě cca 90 °C zhruba 20 – 30 minut. Po dokončení sterilování sklenice na několik minut překryjte utěrkou namočenou ve studené vodě, aby se víčka dobře „chytla“.

Nejlepší houby v nálevu

Pro nakládání hub jsou nejlepší čerstvé, středně velké pevné houby. Ideální houby do nálevu jsou mladé žampiony, hříbky, václavky, lišky a ryzce. PET-nalev-na-houby

S naším receptem na nakládané houby vám půjde práce od ruky a výsledek bude skvělý. Díky našemu Nálevu na houby, vyrobenému  z  kvalitního kvasného octu 8% a směsi extraktů koření, bude nakládání hub hračka. V nálevu jsou zastoupeny aromatické extrakty koření kopru, rozmarýnu a estragonu. Jedná se o macerát, pro přípravu nálevu je tedy potřeba jej naředit dle uvedeného receptu. Z Nálevu na houby od Aromky (260 ml) připravíte 24 l nálevu.

Houby s octem bez zavařování

Postup je velmi podobný, očištěné, nakrájené a předvařené houby vložíme do hrnce, přilijeme Nálev na houby a povaříme asi 5 min, ještě horké plníme do sklenic. Dle chuti můžeme přidat plátky cibule a stroužek česneku, zavíčkujeme a postavíme vzhůru nohama. Nezavařujeme, po vychladnutí můžeme sklenice uložit a druhý den se do nich už můžeme pustit. Když vydržíte týden, budou ještě lepší, ale jinak vydrží i rok. 

Náš tip: osvědčily se nám skleničky se šroubovacím víčkem. 

Jak použít nakládané houby

Receptů z nakládaných hub je nepočítaně, jsou skvělé do omáček i polévek. Třeba do kulajdy jsou naprosto dokonalé. Hodí se také do různých salátů, velmi dobré je např. pikantní zelí s kyselými houbami. Oblíbené jsou i jako příloha k nejrůznějším jídlům. Pokud chcete zavzpomínat na dětství, připravte si knedlíky ve vajíčku a k nim jako přílohu naložené houby, to nemá chybu. Nejčastěji však naložené houby konzumujeme jen tak, zkrátka když je chuť.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení