Dýňový kompot s příchutí ananasu

Je tu podzim, jedno z nejbarevnějších období roku, a s ním přichází i sezóna dýní. Druhů dýní je spousta, mezi nejpopulárnější však stále patří japonská odrůda hokaido, která se nemusí loupat a skladovat ji můžete celé měsíce. Dýně je skvělá na posílení imunity a to se bude do sychravého podzimu nebo mrazivé zimy určitě hodit. Je bohatá na vitamíny B1, B2, C a minerální látky, především železo, draslík a hořčík. 

Pokud se chystáte dýni zavařovat a milujete dýňový kompot, máme pro vás skvělý tip, kterým tuto pochoutku povýšíte přímo na delikatesu:). Do nálevu přidáte i ananasové aroma! Můžete vymyslet spoustu obměn, místo aroma přidat ananasový džus nebo kousky kompotovaného ananasu. Naše babičky přidávaly k dýni také broskve nebo hrušky, které můžete nahradit naším broskvovým nebo hruškovým aromatem.

Mezi nejoblíbenější však patří jednoznačně dýňový kompot s ananasovou příchutí, připravili jsme pro vás recept na ten nejlepší!

Dýně má skvělou vlastnost, dokáže přijmout různé další chutě a to se právě při zavařování báječně hodí. Stejně můžete postupovat i při přípravě dýňového džemu nebo chutney („čatní“).  

Na kompot se nám nejlépe osvědčila dýně hokaido a také muškátová dýně.