Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je produkt získaný extrakcí vanilkových lusků pomocí alkoholu. Proces extrakce zkoncentruje aromatické látky a vznikne výrazně aromatický tekutý produkt se zlatavou až hnědou barvou.Vanilkový extrakt bouquet2

Vanilkový extrakt můžete koupit na našem e-shopu v kategorii Vanilka.

Základem vanilkového extraktu je  vanilkový lusk, který je plodem orchidejí z rodu vanilkovníků. Sklízí se jako dlouhé zelené tobolky, které nemají žádnou chuť ani vůni. Aromatické látky se z vanilkových lusků uvolňují až v průběhu fermentace, stejně jako je tomu např. u kakaových bobů, kávy nebo čaje. V současné době se vanilkové lusky vyváží z Mexika, Réunionu, Madagaskaru, Indonésie, Tahiti a Ugandy.  

Existuje vícero typů vanilkových extraktů, a to alkoholové, které jsou vyráběny pouze procesem extrakce. Z těchto extraktů, poté ředěním získáváme vanilkové aroma. Další typ extraktu vzniká nejen procesem extrakce, ale také zahušťováním - odpařováním tekutiny. Tak vzniká vanilkový koncentrát, který je nanášený na tekutý cukr (invertní cukr). 

Vanilkové extrakty mohou být z jedné odrůdy vanilkových lusků nebo z více odrůd. Víceodrůdový extrakt má přívlastek bouquet.  

Použití vanilkových extraktů je různorodé. Nejvíce se však využívá do sladkých pokrmů, dezertů, čokolád, krémů, šlehaček, zmrzlin atd. Vanilkový extrakt na tekutém cukru je  výrazně sladký, proto hotový výrobek ochutí i osladí. Vanilkový extrakt je z kvalitní přírodní vanilky,  je tudíž mnohem dražší než výrobky ze syntetického vanilinu.

Aromka Brno vyrábí přírodní vanilkové aroma bourbon, které obsahuje vanilkový extrakt z vanilkového lusku Bourbon. 

V nabídce máme také extrakt vanilky bouquet z odrůd Planifolia a Tahitensis. Nosičem extraktu je tekutý cukr a je ideální do cukrářských výrobků.  

V nabídce na e-shopu máme i další produkty jako je vanilková pasta, vanilkový cukr nebo mletá vanilka