Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je koncentrovaný výluh z plodů vanilky naložených v lihu.

Vanilka je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při přípravě  sladkých jídel, pochutin a nápojů. Vanilka je plodem orchidejí z rodu vanilkovník. Sklízí se jako dlouhé zelené tobolky, které nemají žádnou chuť ani vůni. Aromatické látky se z vanilkových lusků uvolňují až v průběhu fermentace, stejně jako je tomu např. u kakaových bobů, kávy nebo čaje. Označení lusk by se dle Wikipedie nemělo používat, ale je používáno úplně všude:) vanilla-2519484_1920x - kopie

V současné době se vanilka vyváží z Mexika, Réunionu, Madagaskaru, Indonésie a Tahiti. 

Z vanilky se připravuje  extrakt vanilky, což je (zjednodušeně řečeno) koncentrovaný výluh z plodů vanilky naložených v lihu. Má zlatou až tmavě hnědou barvu a výraznou chuť i vůni vanilky. Je základní přísadou mnoha pokrmů, dezertů, nápojů, ale je také využíván v kosmetice. Je to velmi cenné aroma, koupit se dá tekuté nebo ve formě prášku. Vanilkový extrakt nebo aroma má stejné použití jako vanilkový cukr, jeho výhodou však je, že není sladký. 

U výrobků, které obsahují vanilkový extrakt, se setkáte s vyšší cenou, protože jsou kvalitnější díky obsahu pravé vanilky. Oproti tomu výrobky s obsahem náhražky jako je vanilin budou výrazně levnější. 

Pravá vanilka se také používá do vanilkového cukru, vanilínový cukr obsahuje pouze syntetické náhražky. I v tomto případě bude větší rozdíl v ceně, kdy vanilínový cukr je mnohonásobně levnější než cukr obsahující pravou vanilku.

Aromka Brno vyrábí nově přírodní vanilkové aroma bourbon, které obsahuje vanilkový extrakt ze vzácného druhu vanilky Bourbon. Díky tomu je i zde rozdíl v ceně. V naší nabídce najdete i levnější vanilkové aroma, které obsahuje vanilin